Casa Regala prezinta joi linia de succesiune si precizeaza ca sotii si copiii principeselor nu detin titluri personale, informatiile fiind difuzate pe fondul agravarii starii de sanatate de Regelui Mihai, dar si al scandalului provocat de intentia fostului principe Nicolae de a intra in resedinta din Elvetia pentru a-si vedea bunicul. Conform informatiilor transmise, seful actual al Casei Regale este Regele Mihai, iar mostenitor este principesa Margareta, urmatoarea in linia de succesiune fiind principesa Elena.

"Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, potrivit acestora, Seful actual al Casei Regale a Romaniei este Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis). Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei (jure sanguinis), care va fi de acum inainte si va ramane dupa decesul Majestatii Sale Regelui Custode al Coroanei Romaniei (ad personam). Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam)", anunta Casa Regala.

Membrii Casei Regale a Romaniei sunt urmatorii:

- Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis);
- Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis);
- Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).

"Sotii si copiii Altetelor Lor Regale Principesele nu detin titluri personale", precizeaza Casa Regala.

"Ordinea de succesiune la tron si la sefia Casei Regale a Romaniei este bazata pe principiul primogeniturii cu preferinta masculina, Normele Organice abrogand astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor", mentioneaza Casa Regala.

Practic, in prezent, succesiunea este urmatoarea:
- 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei;
- 2. ASR Principesa Elena a Romaniei;
- 3. Elisabeta Karina de Roumanie;
- 4. ASR Principesa Sofia a Romaniei;
- 5. Elisabeta Maria Biarneix;
- 6. ASR Principesa Maria a Romaniei.

Modificari ale acesteia pot fi facute prin decizia Sefului Casei Regale a Romaniei.

Citeste si:
Principesa Margareta şi Principele Radu vor efectua o vizită la...
Principesa Margareta şi...

Casa Regala a transmis, miercuri seara, printr-un comunicat de presa, ca Nicolae Medforth-Mills a avut o tentativa de violare a domiciliului regelui Mihai, la resedinta din Elvetia, unde fostul principe a fortat usa casei, implicand in incident sase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Regale. El a agresat fizic si verbal trei persoane, una dintre ele avand rani corporale. In final, fostul principe a fost impiedicat sa forteze intrarea in casa.

Fostul principe Nicolae a spus ca nu intelege "agresivitatea" Casei Regale de a face tot posibilul sa il impiedice sa isi vada bunicul.

"Ma intristeaza profund si nu inteleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a ma impiedica sa imi vad bunicul si de a-mi discredita imaginea. Nu voi intra in acest joc murdar", a scris, pe Facebook, fostul principe Nicolae.

Citeste si:
Fostul sot al ducesei Meghan Markle s-a recasatorit cu o...
Fostul sot al ducesei Meghan...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.