Aproape 7.500 de noi cazuri de cancer de san au fost diagnosticate in acest an, in fiecare zi, 21 de femei afland ca sufera de aceasta afectiune, potrivit unui studiu al Coalitiei pentru Sanatatea Femeii. De asemenea, evaluarile facute de organizatie arata ca 70% din costurile generate de cancerul de san sunt reprezentate de concediile medicale sau de prestatiile sociale pentru handicap si doar 30% sunt costuri medicale.

Coalitia pentru Sanatatea Femeii a lansat studiul ”Povara cancerului de san in Romania. Beneficiile investitiei intr-un program de screening pentru cancerul de san”, realizat in perioada mai – septembrie 2017, de echipa de consultanta Deloitte.

Potrivit documentului, in 2017 s-au inregistrat deja 7.449 de noi cazuri, 21 de femei fiind nou diagnosticate cu cancer de san in fiecare zi.

Populatia unui oras de marimea orasului Buzau sau populatia feminina dintr-un oras de marimea orasului Ploiesti are sau a avut cancer de san - 1,4% din populatia adulta feminina. Numarul anual de decese ca urmare a cancerului de san este de 3.468. La fiecare 3 ore, o femeie moare de cancer de san in Romania”, se arata in studiul citat.

Cel mai frecvent, in Romania, cancerul de san apare la femei cu varsta cuprinsa intre 55-65 ani, din mediul urban, care sunt casatorite si au studii medii.

In anul 2017, jumatate din femeile cu cancer de san se afla sub varsta de pensionare, rata medie de ocupare a acestora fiind de aproximativ 70%”, se mai arata in studiul Coalitiei pentru Sanatatea Femeii.

Din pacate, pacientele fac, in medie, 69 kilometri pentru investigatii de specialitate sau tratament, iar peste 13,8 % din paciente calatoresc mai mult de 200 de kilometri.

Cancerul de san este in prezent o boala vindecabila, dar in Romania anului 2017, la fiecare trei ore, o femeie pierde lupta cu aceasta boala. Acest studiu ne arata, cu cifre bine sustinute, ca introducerea unui program de screening pentru cancerul de san ar avea efecte benefice atat pentru bugetul national cat si pentru miile de femei care vor primi sanse in plus la viata”, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea, intiatorul Coalitiei pentru Sanatatea Femeii.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Costurile totale generate de cancerul de san pentru bugetul national la nivelul anului 2017, au fost de peste 1,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta 0,16% din PIB, pentru un numar de circa 115.000 paciente care au sau au avut cancer de san.

Pentru a avea un tablou complet al acestei boli, au fost analizate atat costurile medicale, (costurile cu serviciile oferite in asistenta medicala primara, ambulatoriul de specialitate, spital, costurile de tratament oncologic si costurile cu reconstructia mamara) cat si cele societale, generate de concediile medicale, prestatiile sociale pentru handicap, productivitatea pierduta prin incapacitate temporara de munca, handicap si deces prematur la varsta activa si costurile adiacente ale apartinatorilor pacientelor.

Studiul a evidentiat faptul ca 70% din costurile generate de cancerul de san sunt costuri societale si doar 30% sunt costuri medicale.

Citeste si:
Cancerul de sân. Peste 12 mii de cazuri sunt depistate zilnic
Cancerul de sân, cea mai...

Investitia anuala directa necesara implementarii unui program national de screening populational organizat, cu o rata de participare de 70%, se estimeaza ca va ajunge pana la 29 de milioane de euro pe an, la care se mai adauga 20% reprezentand costurile de promovare si management ale programului.

Beneficiile implementarii unui astfel de program sunt atat de natura financiara, prin eficientizarea cheltuielilor cu fiecare pacient, cat si societala, prin impactul pozitiv social si uman.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.