Trei detinuti au fost eliberati, din greseala, in baza legii recursului compensatoriu, din Penitenciarul din Giurgiu. Doi dintre ei au fost ulterior reincarcerati, iar unul este cautat.

Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), a precizat ca trei condamnati, printre care si un cetatean strain, au fost eliberati din greseala in baza recursului compensatoriu din Penitenciarul Giurgiu.

Potrivit acestuia, este vorba de doi detinuti, dintre care doi au fost deja prinsi, unul dintre ei fiind condamnat pentru talharie, si inca un cetatean strain, care ar fi plecat din tara.

"Vorbim despre un numar de trei detinuti, a fost o eroare de calcul, in sensul ca un corp de cladire caruia i se supun trei sectii a fost categorisit gresit. Nu era pe lista aceea cu cladirile care ar fi trebuit sa aiba conditii improprii, ca sa duca la eliberarea unor detinuti. S-au calculat niste zile in plus pentru acesti detinuti si au fost pusi in libertate. Ulterior, la o verificare, s-a constatat eroarea. Noi am avertizat ca daca aplicarea acestei legi nu este pregatita corespunzator sunt posibile niste erori, ceea ce inseama fie punerea in libertate eronat, adica mai devreme, fie anumiti detinuti vor sta mai mult decat ar fi necesar in penitenciar. Nu stiu exact de ce erau condamnati acesti trei detinuti, insa fiind la penitenciarul Giurgiu, care are profil de maxima siguranta, cel mai probabil, erau recidivisti si cu pedepse mari. Din informatiile pe care le avem si noi, unul dintre cei trei detinuti este cetatean strain si a parasit Romania, imediat ce a fost eliberat. In situatia asta, se impune o verificare a tuturor eliberarii conditionate in perioada aceasta si se impune ca cel care nu a organizat corespunzator, sa raspunda", a declarat Sorin Dumitrascu, potrivit reporterntv.ro.

Acesta a mai precizat ca nu este vorba de o greseala de evidenta, ci de una de coordonare intre directorul penitenciarului, directorul adjunct de paza si seful care se ocupa cu aplicarea regimului deoarece acestia au avut teren sa actualizeze fisele de camera pentru mutarea detinutilor pe sectii cu aplicatia PMS Web.

In prima zi in care Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare, au fost eliberati 529 de detinuti. Alti 3.349 de detinuti au obtinut dreptul de a solicita eliberare conditionata. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate in conditii improprii, detinutii obtin sase zile de libertate.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.