Cea de-a IX-a editie a Festivalului international de film pentru publicul tanar va avea loc la Bucuresti, intre 9 si 15 noiembrie. Doua competitii internationale de lungmetraje – pentru copii intre 3 si 14 ani si pentru tineri de peste 15 ani.

Timp de opt ani, KINOdiseea a adus in atentia publicului cele mai noi si apreciate filme pentru copii, premiate la festivaluri internationale, productii educative, care nu intra de obicei in reteaua de distributie clasica.

Anul acesta vor avea loc doua competitii de lungmetraje – KINOdiseea Junior aduce pe marele ecrane de la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Eforie, Cinema Pro si in cortul KINOdiseea din Piata Universitatii, 11 filme dedicate copiilor intre 3 si 14 ani, parintilor si profesorilor. In selectia oficiala a competitiei KINOdiseea Youth sunt incluse sase titluri pentru tinerii de peste 15 ani si cinefili, care vor fi proiectate la Cinema Eforie intre 10 si 12 noiembrie.

Festivalul include si cinci competitii de scurtmetraje, pentru diferite grupe de varsta, care vor putea fi urmarite pe 11 si 12 noiembrie la Muzeul Grigore Antipa – Sala Multimedia.

Gala de deschidere va avea loc la Cinema Muzeul Taranului, pe 9 noiembrie, ora 19:00, cu unul dintre cele mai premiate filme ale anului, in festivalurile de film dedicate publicului tanar – Inima in Braille/ Heartstrings, in regia lui Michel Boujenah.

Printre cele 11 filme selectate in competitia KINOdiseea Junior se numara Vara lui 1993/Summer 1993, in regia Carlei Simon, castigator al Marelui Premiu al Juriului International la categoria Generation Kplus – Berlinale 2017, marea descoperire din Berlinala anului 2017. Comoara autobiografica a Carlei Simón este una din cele mai evocative si emotionale reprezentari ale copilariei din ultimii ani si marcheaza aparitia unei noi mari voci in lumea cinematografiei.

Imblanzitorul de reni/ Cloudboy, in regia lui Meikeminne Clinckspoor, a avut premiera la Toronto IFF si este unul dintre filmele care ii fac pe cei mici sa descopere pe marele ecran incredibila natura a Laponiei.

Citeste si:
Drama "5 Minute", regizata de Dan Chisu, are premiera mondiala la...
Drama "5 Minute", regizata de...

Fata din Loch Anzi/ The girl down Loch Anzi este un documentar regizat de Alice Schmid, care a avut premiera mondiala in competitia Best International Documentary – Hot Docs Canadian International Documentary Festival. Un tablou despre maturizare pe de alta parte, “The Girl Down Loch Änzi” este o imagine frumoasa despre povestile pe care ni le spunem singuri ca sa ne gasim locul in lume si conexiunile pe care le cautam cu oamenii si misterele din jurul nostru.

Filmul mexican Cuernavaca, in regia lui Alejandro Andrade Pease, va fi proiectat la KINOdiseea imediat dupa premiera mondiala de la Festivalul de film de la Roma, care are loc saptamana aceasta.

In competitia KINOdiseea Youth (+15) pot fi urmarite sase productii noi extraordinare, printre care filmul Cand ai 17 ani/ Being 17, regia Andre Techine, cu premiera in competitia de la Berlinale 2016, nominalizat la categoria Cel mai promitator actor la César Awards si Lumières Awards. “Din punct de vedere artistic, este cel mai puternic film a lui Techine din ultimii ani.” (Variety)

Citeste si:
Filmele verii vin cu bilete cadou
Filmele verii vin cu bilete...

Cel mai nou film al lui Fatih Akin, Ramas bun, Berlin/Goodbye Berlin, castigator al Premiului pentru Publicul Tanar la European Film Awards, poate fi si el urmarit in competitia KINOdiseea Youth. “Filmul regizorului german Fatih Akin, Goodbye Berlin sau Tschick (titlu original) este un film ‘badass’ despre maturizare care ne face sa ne intrebam daca chiar ne-am distrat cand eram tineri“ (farnazfever.com).

Filmul Sange de lapon/Sami Blood continua seria filmelor scandinave de la cea de-a IX-a editie KINOdiseea. In regia Amandei Kernell, acest film puternic si sensibil a avut premiera la Venetia si a fost laureat al premiilor Label Europa Cinemas si Cel mai bun regizor debutant (Venetia), Cel mai bun Film Nordic si Cea mai buna imagine la Göteborg Film Festival.

Mai multe detalii despre filmele din competitie si programul festivalului, pe site-ul www.kinodiseea.ro.

Citeste si:
Irina Fodor ar fi putut fi răpită în America Express. Detaliile...
Irina Fodor ar fi putut fi...

ACCES SI BILETE:
La proiectiile de la 10:00 si 12:00, de luni pana vineri de la Cinema Eforie, Cinema Muzeul Taranului si Cinema Pro, intrarea este libera. La toate proiectiile din cortul KINOdiseea si Sala Multimedia a Muzeului Grigore Antipa, intrarea este de asemenea libera. Rezervarile se pot face pe www.kinodiseea.ro.

Pentru celelalte proiectii de seara si din weekend, biletele sunt puse in vanzare pe www.eventbook.ro/program/kinodiseea la pretul de 5 lei pentru copii si 10 lei pentru adulti. Toate grupurile scolare (mai mult de 5 persoane) se bucura de intrare libera, in urma unor rezervari prealabile pe site-ul festivalului sau la adresa rezervari@kinodiseea.ro

***

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis. Proiect cultural finantat in cadrul Programului Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti – Arcub, Finantat de Primaria Sectorului 3, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei. Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Citeste si:
Valoarea voucherelor culturale crește în 2023. Ce poți cumpăra cu...
Valoarea voucherelor...

Cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Cult Market Research, Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
Sponsor principal: Apanova
Kinodiseea sprijină campania ProfiTe costa 0,00 lei să ajuți un copil”.

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. În cele 8 ediții precedente, festivalul a avut peste 90.000 de participanți.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.