1 din 4 romani nu va mai avea medic de familie in urmatorii 5 ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Nationale ale Ministerului Sanatatii si va lasa fara asistenta medicala primara aproape 5 milioane de cetateni inscrisi pe liste, o situatie fara precedent intr-o tara membra a Uniunii Europene.

Coalitia „Solidari pentru Sanatate”, formata din 9 organizatii non guvernamentale care apara drepturile pacientilor si organizatiile nationale reprezentative ale medicilor de familie, initiaza astazi un protest public in toata tara fata de subfinantarea cronica a asistentei medicale primare din Romania si de imposibilitatea de practica optima a medicinii de familie, avertizand totodata ca intregul sistem va intra in colaps si va lasa milioane de pacienti fara ingrijirea medicala la care au dreptul in calitate de platitori de taxe si impozite.

Coalitia formata din Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvati Copiii - Romania, Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC),

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), Asociatia „Mame pentru mame”, si sustinuta de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) a depus un memoriu la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si toate filialele de judet ale acesteia, dar si la toate prefecturile judetene, memoriu prin care cere:

  1. Crearea unui echilibru in finantarea sistemului public de sanatate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenta medicala primara, fata de 5,8% in prezent, conform recomandarilor tuturor institutiilor internationale.
  2. Crearea mediului propice unei relatii functionale medic – familie – comunitate pentru imbunatatirea sanatatii cetatenilor Romaniei, prin debirocratizarea sistemului si neingradirea ariei de competente ale medicului de familie in relatia cu pacientul sau si in acord cu pregatirea si realitatea medicala a secolului XXI.
  3. Recunoasterea importantei muncii medicului de familie in sistemul public de sanatate si respectarea drepturilor constitutionale ale medicilor si pacientilor.
Prin obligatii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic, in administrator al sistemului in folosul CNAS, iar pacientul devine o "minge" trimisa sa plimbe hartii de la un medic la altul, ceea ce afecteaza grav relatia medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt ingradiri ale accesului populatiei la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverinte si hartii.

Conform unei analize realizate de SNMF si FNPMF, 2 din 3 romani risca sa ramana fara medic de familie in conditiile in care populatia Romaniei imbatraneste si odata cu aceasta tendinta, creste incidenta bolilor care creeaza poveri economice si sociale extrem de importante: bolile cardiovasculare, boli oncologice, boli respiratorii sau boli inflamatorii.

Exista o tendinta negativa de iesire a medicilor de familie din sistem

Aceasta tendinta este fie din cauze naturale (pensionare) fie prin migratia fortei de munca si intrarea unui numar scazut de medici tineri care refuza aceasta specialitate. Aceasta tendinta este accelerata de subfinantarea sistemului national de asistenta medicala primara si de lipsa oricaror politici de atragere a tinerilor medici catre cele 600 de localitati din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sanatate al populatiei, ci si realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Aceasta tendinta negativa va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primara.
Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Conform analizei proiective realizate de SNMF si FNPMF pe un esantion de medici de familie reprezentativ demografic pentru toata tara, in anul 2030, doar 1 din 3 pacienti romani va mai avea un medic de familie, in conditiile in care se asteapta ca numarul pensionarilor – segmentul populational cu cea mai mare nevoie de asistenta medicala primara – sa reprezinte aproximativ 30% din totalul populatiei Romaniei.

Analiza mai arata ca numarul mediu al consultatilor medicale acordate de medicii de familie a crescut cu mai mult de 50% fata de anul 2009. Conform datelor INS, aproape jumatate din populatia rezidenta a apelat, cel putin o data, la medicul de familie sau la un medic de medicina generala in ultimele 12 luni, efectuand in medie 3,7 consultatii. Acest lucru demonstreaza un grad de aglomerare si incarcare fara precedent a cabinetelor medicilor de familie, care creste presiunea pe sistemul de asistenta medicala primara, obligat sa ramana in aceleasi conditii financiare precare ca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Din 1999 pana in 2017, bugetul FNUASS a crescut de 18,1 ori, in timp ce alocarile pentru asistenta medicala primara de doar 12 ori. Daca raportul de crestere ar fi fost respectat, bugetul AMP ar fi trebuit sa fie in 2017 de 2,538 miliarde lei, adica cu 858 milioane lei mai mare decat este acum, respectiv de 8,78% din FNUASS total, fata de 5,83% cat este in prezent. Daca adaugam si nevoia dezvoltarii firesti a cabinetelor de medicina familiei, pentru oferirea unor servicii diversificate si de calitate, este evident ca se impune un procent European din bugetul sanatatii pentru medicina de familie, adica minimum 10% din FNUASS total.

Citeste si:
Protest în rândul medicilor de familie. Problemele sistemului...
Protest în rândul medicilor...

Potrivit unui comunicat remis 9am, SNMF si FNPMF au avertizat in repetate randuri factorii politici si administrativi cu privire la riscurile pe care le genereaza asupra starii de sanatate a populatiei subfinantarea asistentei medicale primare dar si piedicile legislative care merg pana la crearea unor situatii absurde de sanctiuni pentru ca medicii si-au respectat profesia si pacientii. Desi au fost facute destule promisiuni de remediere a situatiei - implementarea acestora a esuat de fiecare data, fara ca pacientii sa cunoasca in intregime consecintele pe termen scurt, mediu si lung ale acestor decizii.

Ultimul dialog intre organizatiile reprezentative ale medicilor de familie si cei responsabili de asigurarea finantarii sistemului de medicina primara s-a soldat cu un esec: in ciuda argumentelor aduse la masa discutiilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a solicitat la rectificarea de buget cresterea finantarii medicinei de familie, ratand astfel ultima sansa de a arata buna-credinta si interes fata de sanatatea pacientilor ai caror bani ii colecteaza si foloseste.

Citeste si:
Importanța farmaciilor cu laborator în asigurarea asistenței medicale
Importanța farmaciilor cu...

Coalitia „Solidari pentru Sanatate” a initiat aceste proteste publice, deoarece considera ca dezvoltarea asistentei medicale primare va permite o mai buna sanatate a populatiei, o rezolvare mai prompta a nevoilor medicale uzuale si va produce economii consistente in sistem.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.