Potrivit datelor Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, locuitorii din Constanta, Arad, Iasi, Timisoara si Sibiu isi pot amortiza costurile de achizitie a unei centrale termice in aproximativ doi ani.

In medie, romanii platesc cca. 3.200 de lei pentru o centrala termica in condensare fie ca vorbim de prima instalare sau de inlocuirea unui echipament de generatie mai veche. Daca se ia in calcul un apartament de doua camere, de cca. 60 mp, costul mediu efectiv de achizitie a centralei termice si pretul gigacaloriei pe plan local, locuitorii din Constanta, Arad, Iasi, Timisoara si Sibiu isi pot amortiza o astfel de investitie in cca. 2 ani.

”Cand ne referim la cele cinci orase mentionate mai sus, ulterior perioadei de amortizare, costurile de incalzire si apa calda menajera ce rezulta din folosirea unei centrale termice scad in medie cu 50% fata de costurile aferente sistemului centralizat de incalzire. Reducerea substantiala a valorii facturilor este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care romanii aleg sa instaleze sisteme proprii de incalzire”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.

Locuitorii orasului Constanta isi pot amortiza banii investiti in achizitia unei centrale termice de apartament in cca. un an, in timp ce locuitorii din Arad, Iasi, Timisoara si Sibiu isi pot recupera investitia in aproximativ doi ani. Perioada de amortizare difera, de la oras la oras, in functie de costul gigacaloriei stabilit de furnizorul local de energie termica si pornind de la un consum mediu de caldura si apa calda menajera de-a lungul unui an.

Amortizare intre 3 si 5 ani pentru intreaga instalatie de incalzire

In cazul unei prime instalari de centrala termica, media investitiei initiale este de 8.200 de lei. Pe langa pretul de achizitie al centralei termice, se adauga costurile necesare debransarii, realizarii instalatiei de gaz, cele pentru efectuarea instalatiei de incalzire (radiatoare, robineti, teava, etc) si costul aferent autorizarii in momentul punerii in functiune. In conditiile cresterii investitiei totale, perioada de amortizare va creste direct proportional.
Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

Potrivit unui comunicat remis 9am, pornind de la costurile totale cu achizitia si instalarea centralei termice, locuitorii din Constanta isi pot recupera investitia in cca. 3 ani, in timp ce locuitorii din Arad, Iasi si Sibiu isi amortizeaza investitia in aproximativ 4 ani. Timisoara este orasul in care o investitie medie de 8.200 de lei se poate amortiza in jur de 5 ani.

Avantajele unei centrale termice de apartament

Instalarea unei centrale termice ofera o serie de avantaje majore fata de sistemul centralizat de incalzire. Acest aspect se reflecta in decizia unui numar tot mai mare de romani de a opta pentru dotarea apartamentelor cu un sistem propriu de incalzire.

Pe de o parte, centrala proprie are avantajul de a fi economica si de a oferi un confort ridicat, printr-o serie de functionalitati specifice, cum ar fi adaptarea temperaturii la nevoile proprii de incalzire. Tot mai multe centrale sunt extrem de simplu de folosit si dispun de aplicatii diverse, interfata digitala si sisteme de auto-diagnoza adaptate locuintelor. Astfel, cu ajutorul unor aplicatii precum Ariston NET, utilizatorul poate porni de la distanta incalzirea si monitoriza in permanenta conditiile de functionare ale centralei din locuinta proprie.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Pe de alta parte, centrala proprie de apartament confera o libertate mai mare fata de un sistem centralizat de incalzire ineficient, care poate sista furnizarea de agent termic si apa calda din cauze diverse, precum defectiuni, restante de plata sau revizii tehnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.