O noua rectificare bugetara va fi supusa votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in sedinta de marti, urmand sa fie luati din nou bani de la infrastructura, in timp ce s-ar acorda inca un milion de lei pentru Patriarhia Romana.

Tot prin rectificare s-ar putea aloca 200.000 de lei pentru realizarea statuii lui Stefan cel Mare, 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun Martin Luther si Jean Calvin si 2,2 milioane de lei pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot. PMB spune, insa, ca la rectificarea de buget se propune, conform legislatiei in vigoare, disponibilizarea sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite pana la sfarsitul acestui an, mare parte din aceste sume urmand sa fie utilizate pentru plata in avans a necesarului de gaze naturale pentru productia agentului termic.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei de marti vizeaza acordarea unui ajutor financiar lunar pentru familiile monoparentale, in functie de numarul copiilor si de venit, plantarea de iarba intre liniile de tramvai din Sectorul 5 si alocarea a peste 127 de milioane de lei pentru construirea unor sali multifunctionale pentru activitati didactice si sport la noua scoli din Sectorul 3, potrivit News.ro.

Peste 127 de milioane de lei alocati pentru construirea unor sali de sport in noua scoli din Sectorul 3

Primaria Capitalei intentioneaza sa aloce peste 127 de milioane de lei pentru construirea unor sali multifunctionale pentru activitati didactice si sport la noua scoli din Sectorul 3, potrivit unor proiecte de hotarare aflate pe ordinea de zi a sedintei de marti.

Astfel, ar urma sa fie alocati cate aproximativ 18,3 milioane de lei pentru construirea unei sali la Scoala Gimnaziala nr. 47 de pe Soseaua Garii Catelu nr. 130, Scoala Gimnaziala nr. 199 de pe B-dul Nicolae Grigorescu nr. 14, Scoala Gimnaziala nr. 92 de pe Aleea Vlahita nr. 1A, Scoala Gimnaziala nr. 199 de pe Aleea Magnetului nr. 1-3, Scoala Gimnaziala nr. 86 de pe Allea Reconstructiei nr. 6A si Scoala Gimnaziala nr. 122 de pe Strada Patului nr. 2.

De asemenea, 17,05 milioane de lei ar urma sa fie alocati pentru construirea unei sali la Scoala Gimnaziala nr. 200 de pe Strada Postavarul nr. 13, 13,1 milioane de lei pentru Scoala Gimnaziala Leonardo DaVinci de pe strada Gheorghe Petrascu nr. 55 si 8,5 milioane de lei pentru o sala in cadrul Liceului Benjamin Franklin, de pe strada Pictor Gheorghe Tatarascu, nr. 1.

„Motivarea realizarii obiectivului de investitii este necesara pentru imbunatatirea conditiilor de desfasurare a orelor de educatie fizica si sport al elevilor, cat si pentru desfasurarea altor activitati culturale si recreative in afara orelor de curs, in beneficiul elevilor. Sala de sport, cu teren interior multifunctional pentru handbal, baschet, volei, fotbal si teren exterior pe terasa este un model (tip) de sala de sport, destinat obiectivului”, se arata in expunerile de motive ale proiectelor.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Potrivit acestora, cladirile vor fi formate din parter, mezanin si terasa si vor avea cabina de paza, vestiar si dus pentru persoanele cu dizabilitati, cabinet medical si terenul multifunctional. La mezanin vor fi amplasate vestiare separate pe sexe, iar la nivelul terasei, un teren de sport exterior prevazut cu o incinta perimetrala cu rolul de protectie fonica.

O noua rectificare bugetara: Bani luati de la infrastructura, 2,5 milioane de lei pentru statuile lui Martin Luther si Jean Calvin si inca un milion de lei la Patriarhie

O noua rectificare bugetara va fi supusa votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in sedinta de marti. Astfel, ar urma sa fie luati din nou bani de la infrastructura, in timp ce s-ar acorda inca un milion de lei pentru Patriarhia Romana. In acelasi timp, este prevazuta o alocare de 200.000 de lei pentru realizarea statuii lui Stefan cel Mare, 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun Martin Luther si Jean Calvin, iar 2,2 milioane de lei ar urma sa fie alocati pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot.
Citeste si:
Alexandru Arșinel, primele declarații după decesul actorului Ion...
Alexandru Arșinel, primele...

Noua rectificare prevede suplimentarea bugetului alocat pentru invatamant cu 23,9 milioane de lei, ajungand la aproape 140,7 milioane de lei, pentru programul "Reabilitarea infrastructurii educationale in Bucuresti", cofinantat din credit BEI. Pentru invatamantul secundar inferior se adauga, de asemenea, aproape 30 de milioane de lei, totalul fiind de 44,5 milioane de lei.

Pentru investitii noi in domeniul educatiei, Primaria Capitalei aloca aproape 30 de milioane de lei, fiind vorba, printre altele, de complexe multifunctionale pentru activitati didactice si sport pentru Scoala Gimnaziala nr. 47 (4,6 milioane de lei), Scoala Gimnaziala nr. 92 (4,6 milioane de lei), Scoala Gimnaziala nr. 99 (4,6 milioane de lei), Scoala Gimnaziala nr. 67 (2,8 milioane de lei), Scoala Gimnaziala nr. 86 (2,8 milioane de lei), Scoala Gimnaziala nr. 112 (2,8 milioane de lei), Scoala Gimnaziala nr. 75 (aproape 3,3 milioane de lei) si Scoala Gimnaziala nr. 200 (4,26 de milioane de lei).

Citeste si:
Ședință CGMB: 380 de milioane de lei pentru subvenționarea...
Ședință CGMB: 380 de milioane...

Bugetul se reduce, insa, cu peste doua milioane de lei pentru invatamantul secundar superior.

De asemenea, vor fi alocati 1,7 milioane de lei pentru repararea rampelor de acces pentru persoanele cu handicap.

Bugetul pentru cultura, recreere si religie se va reduce cu 12,9 milioane de lei, de la 953,3 milioane de lei, fiind dati, insa, 6,3 milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice.

In ceea ce priveste energia termica, bugetul este redus cu 69,5 milioane de lei, de la 756,2 milioane de lei, de la modernizarea a 11 centrale termice din Bucuresti fiind luati 48,9 milioane de lei.

Bugetul alocat pentru strazile si parcarile din Capitala ar urma sa se reduca din nou. Astfel, se iau de la buget 20,8 milioane de lei, ramanand cu 285,5 milioane de lei.

Noua rectificare prevede o reducere a bugetului si de la constructii: 20,7 milioane de lei, astfel: pentru strapungerea bulevard Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu - minus 6,6 milioane de lei, de la 33,2 milioane de lei, pentru reabilitarea sistemului rutier si liniei de tramvai bulevardul Liviu Rebreanu - minus 5 milioane de lei, pentru penetratie Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti, minus 5 milioane de lei, pentru reabilitare sistem rutier si linii de tramvai pe Soseaua Pantelimon - minus 5 milioane de lei.

Citeste si:
Cîțu: „Sunt de acord să se introducă testarea pentru accesul în...
Cîțu: „Sunt de acord să se...

In cazul Administratiei Strazilor, se reduce bugetul cu 37,1 milioane de lei (de la 194,8 milioane de lei), din care cheltuielile pentru studii de fezabilitate pentru diverse proiecte inseamna 1,2 milioane de lei. Se reduce cu un milion de lei bugetul alocat pentru la semaforizare si se iau bani si de la masini, echipamente si mijloace de transport. In schimb, Primara Capitalei va cumpara un sistem mobil de topit zapada in valoare de 157.000 de lei.

De asemenea, bugetul se reduce si pentru biblioteci cu aproape 2,2 milioane de lei (de la 13 milioane de lei), pentru Centrul pentru Tineret al Capitalei cu doua milioane de lei (de la 36,4 milioane de lei) si pentru Administratia Fondului Imobiliar cu aproape 4 milioane de lei (de la 25,3 milioane de lei).

In ceea ce priveste teatrele, scade bugetul pentru consolidarea Teatrului Nottara cu 1,5 milioane de lei, pentru Teatrul Excelsior cu 1 milion de lei, pentru Teatrul Stela Popescu cu 3 milioane de lei, dar creste cel pentru Teatrul Evreiesc cu 649.000 de lei, pentru Teatrul Ion Creanga, cu 1,8 milioane de lei si pentru Opera Comica pentru Copii cu 1 milion de lei. Pentru Circul Globus, bugetul se reduce cu 1,25 milioane de lei.

In cazul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, bugetul este marit cu 6,3 milioane de lei. Astfel, inca 1 milion de lei vor merge catre Patriarhia Romana.

De asemenea, se mai aloca 200.000 de lei pentru realizarea statuii lui Stefan cel Mare, pana la suma de 500.000 de lei si 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun Martin Luther si Jean Calvin. 2,2 milioane de lei ar urma sa fie alocati pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot. In plus, 3,5 milioane de lei vor merge catre realizarea unei lucrari de arta cu Regina Maria a Romaniei, iar 300.000 de lei pentru statuia lui Caragiale.

Bugetul ARCUB se reduce cu 18,5 milioane de lei (de la 72,8 milioane de lei), in timp ce bugetul Casei de Arte Dinu Lipatti se majoreaza cu 1,8 milioane de lei.

Ultima rectificare bugetara a fost aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 28 septembrie, atunci fiind reduse cu 175 de milioane de lei fondurile de la infrastructura. In schimb, a fost suplimentat cu 16,7 milioane de lei bugetul pentru biserici si pentru Administratiei Monumentelor.

Intr-un punct de vedere transmis saptamana trecuta, PMB sustine ca la rectificarea de buget care va fi supusa votului CGMB in sedinta de marti se propune, conform legislatiei in vigoare, disponibilizarea sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite pana la sfarsitul acestui an, mare parte din aceste sume urmand sa fie utilizate pentru plata in avans a necesarului de gaze naturale pentru productia agentului termic. In ceea ce priveste proiectele de infrastructura de la care vor fi diminuate anumite sume, Primaria Capitalei sustine ca prin proiectul de rectificare bugetara se redirectioneaza pentru plata in avans a gazelor naturale 18,5 milioane de lei de la patru proiecte de infrastructura pentru care pana la sfarsitul acestui nu pot fi facute plati din cauza intarzierii lucrarilor fata de graficele de executie, ceea ce impune micsorarea prevederilor bugetare.

Conform Primariei Capitalei, in cazul proiectului de reabilitare a sistemului rutier si a liniilor de tramvai de pe Soseaua Pantelimon, din lipsa Planului Urbanistic Zonal nu au fost finalizate procedurile privind obtinerea autorizatiei de construire pentru Park & Ride, iar acest fapt implica prelungirea termenului de finalizare a lucrarilor. In cazul proiectului Penetratie Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti - Pitesti, lucrarile prevazute in graficul de executie pentru anul 2017 nu pot fi executate in totalitate din cauza intarzierilor generate de relocarea retelelor electrice aflate in amplasamentul lucrarilor. De asemenea, sunt in curs de finalizare lucrarile pentru descarcarea arheologica prevazuta prin Avizul Ministerului Culturii, iar in cazul sistemului rutier si liniei de tramvai de pe bulevardul Liviu Rebreanu, finalizarea proiectului este conditionata de gasirea unui amplasament pentru constructia Park&Ride. Totodata, desfintarea unui imobil care se afla pe amplasamentul lucrarii este conditionata de emiterea autorizatiei de desfiintare de catre Primaria Sector 3.

Primaria spune ca aceste probleme determina o intarziere a lucrarilor fata de graficele de executie si implicit a platilor, ceea ce impune micsorarea prevederilor bugetare.

Ajutor financiar lunar pentru familiile monoparentale, in functie de numarul copiilor si de venit

Primaria Capitalei, prin Directia Generala de Asistenta Sociala, vrea sa acorde un ajutor financiar lunar intre 300 de lei si 1.200 de lei pentru familiile monoparentale cu unul sau mai multi copii care au un venit net mediu pe membru de familie de pana in 200 de lei si intre 200 de lei si 400 de lei pentru familiile monoparentale cu unul sau mai multi copii, care au un venit net mediu pe membru de familie intre 201 si 530 de lei inclusiv.Potrivit proiectului de hotarare, ajutorul financiar se acorda doar prin virament bancar, in fiecare luna, de catre Directia Generala de Asistenta Sociala, familiilor care au domiciliul sau resedinta in Bucuresti, formate dintr-o singura persoana care are domiciliul in Bucuresti si figureaza la DGASPC de sector ca beneficiar al alocatiei de intretinere a familiei monoparentale, si copii cu varsta pana in 18 ani care locuiesc impreuna cu aceasta.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar, persoana singura trebuie sa fie necasatorita, vaduva sau divortata sau sa se afle in situatia in care sotul a fost declarat disparut sau este arestat pe o perioada mai mare de 30 de zile. De asemenea, mai beneficiaza de ajutor persoana singura care are 18 ani si se afla intr-una dintre celelalte situatii, ori a fost numita tutore sau i s-au dat in grija unul sau mai multi copii si este necasatorita, vaduva sau divortata.

Astfel, pentru familia monoparentala al carei venit mediu lunar pe membru este de pana in 200 de lei inclusiv se acorda 300 de lei pentru familia cu un copil, 600 de lei pentru familia cu doi copii, 900 de lei pentru familia cu trei copii si 1.200 de lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.

Pentru familia monoparentala al carei venit mediu lunar pe membru este intre 201 si 530 de lei inclusiv se acorda 200 de lei pentru familia cu un copil, 400 de lei pentru familia cu doi copii, 600 de lei pentru familia cu trei copii si 800 de lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.

Dosarul cu actele necesare, respectiv cererea tip, declaratia privind componenta familiei, extrasul de cont si adeverinta emisa de organele fiscale prin care se atesta lipsa datoriilor la bugetul de stat sau local se depune la DGASPC de sector.

Ajutorul financiar se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

"Conform datelor statistice furnizate de DGASPC de sector, in anul 2017, trimestrul II, figurau ca beneficiari ai alocatiei pentru sustinerea familiei in Bucuresti un numar de 406 familii. Apreciem faptul ca efortul bugetar lunar este in medie de 253750 de lei pe luna, respectiv de 487200 de lei pe luna maxim in cazul in care toate cele 406 familii monoparentale ar avea venituri oe membru de familie de pana la 200 de lei pe luna si patru sau mai multi copii", se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Consilierii generali au aprobat, in sedinta din 18 mai, proiectul de hotarare prin care Primaria Capitalei va acorda, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucuresti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecarui cuplu de tineri casatoriti, cu conditia ca cel putin unul dintre soti sa fie la prima casatorie si cel putin unul dintre ei sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti.

De asemenea, in 8 iunie a fost aprobat si proiectul de hotarare care prevede acordarea unui stimulent financiar in valoare de 2.500 de lei pentru copiii nou-nascuti, cu conditia ca unul dintre parinti, cel putin, sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti, iar copilul sa se fi nascut intr-una dintre maternitatile din Capitala.

In sedinta din 19 iulie, CGMB a aprobat acordarea unui ajutor financiar de 1.000 de lei lunar pentru copiii de pana in 18 ani cu handicap, cu conditia ca cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti, iar in sedinta din 30 august consilierii generali au aprobat proiectul de hotarare privind acordarea unui ajutor financiar lunar de 500 de lei pentru adultii cu handicap.

Primaria Sectorului 5 vrea sa planteze iarba intre liniile de tramvai de pe Calea Rahovei, Calea 13 septembrie, Soseaua Progresului si Calea Ferentari

Primaria Sectorului 5 vrea sa planteze iarba intre liniile de tramvai de pe Calea Rahovei, Calea 13 septembrie, Soseaua Progresului si Calea Ferentari, fiind vorba de aproape 49.600 de metri patrati de spatiu verde pe o lungime de 4,8 kilometri, potrivit unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei de marti a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Prin proiectul de hotarare se solicita CGMB imputernicirea expresa a Consiliului Local Sector 5 de a hotari cu privire la asocierea sau cooperarea cu Regia Autonoma de Transport Bucuresti pentru finantarea si realizarea in comun a unor actiuni sau proiecte, sporirea spatiilor verzi prin inierbarea intervalului dintre liniile de tramvai si intretinerea acestora.

Nu este importanta doar simpla existenta a liniilor de tramvai. Sunt la fel de importante raportul cost-calitate, solutiile tehnice si tehnologiile utilizate, actualitatea solutiilor, costurile minime de intretinere si exploatare, durabilitatea, calitatea si siguranta in exploatare”, se arata in proiectul de hotarare.

Astfel, ar urma sa fie inierbati 21.342,5 de metri patrati ai tronsoanelor de pe Calea Rahovei-Soseaua Alexandriei: Tudor Vladimirescu – Sos. Progresului, Sos. Progresului – Str. Sebastian, Str. Sebastian – Str. Buzoieni, Str. Buzoieni – Str. Garoafei, Str. Garoafei – Sos. Antiaeriana, Sos. Alexandriei – Sos. Bucuresti-Magurele, pe o lungime de 2,7 kilometri.

Pe Calea 13 septembrie, Primaria Sectorului 5 ar urma sa planteze iarba pe 3.250 de metri patrati de pe o lungime de 500 de metri, pe tronsonul Str. Petre Ispirescu – Str. Sebastian, pe 19.259,5 metri patrati de pe o lungime de aproape 1 kilometru pe tronsoanele de pe Soseaua Progresului, respctiv Razoare – 13 septembrie, 13 septembrie – Calea Rahovei, Calea Rahovei – Soseaua Viilor, iar pe Calea Ferentari, pe tronsoanele Calea Rahovei – Sos. Salaj, Sos. Salaj – Str. Veseliei se va planta iarba pe 5.141,5 metri patrati de pe o lungime de 617 metri.

Totalul de suprafata inierbata a fi de 49.593,5 de metri patrati, pe o lungime totala de 4,8 kilometri.

Reprezentantii primariei Sectorului 5, initiatorii proiectului, spun ca liniile de tramvai inierbate se intalnesc in Europa de peste 20 de ani si au mai multe avantaje, retinand praful, minimizand poluarea fonica si vibratiile, sporind umiditatea aerului, diminuand senzatia de caldura. De asemenea, suprastructura caii de rulare, in special sinele, nu s-ar mai incalzi excesiv si ar scadea cantitatea si intensitatea razelor solare reflectate.

„Se doreste a se incadra cat mai bine linia de tramvai in mediul inconjurator (specific unor aglomerari urbane), lucrarea sa aiba amprenta ecologica vizibila, sa diminueze cat mai mult prin solutiile propuse efectele negative posinile asupra schimbarilor climatice, incalzirii globale, secetei, dar si asupra publicului calator, respectiv asupra cinstructiilor, inclusiv asupra caii de rurale”, mai scrie in expunerea de motive.

Simona Halep, cetatean de onoare al Capitalei

CGMB supune la vot, marti, si un proiect de hotarare care prevede ca Simona Halep sa devina cetatean de onoare al Capitalei.

Actorul Ion Caramitru, cetatean de onoare al Capitalei

Si actorul Ion Caramitru ar putea primi titlul de cetatean de onoare al Capitalei, potrivit unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), pentru "performantele din intreaga cariera pusa in slujba teatrului si filmului si pentru promovarea constanta a imaginii Bucurestiului".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.