Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va prezenta azi, incepand cu ora 13:00, comisiei speciale condusa de deputatul PSD Florin Iordache pachetul de modificare a legilor Justitiei, dupa de coalitia a decis ca acesta sa nu mai fie initiat ca proiect de lege al Guvernului, ci ca initiativa parlamentara.

Dupa ce ministrul Justitiei a intarziat sa prezinte in Guvern proiectul de modificare a legilor justitiei, pe care l-a anuntat public in luna august, coalitia a decis ca acesta va fi promovat prin initiativa parlamentara, scrie News.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justitiei, argumentand ca acesta "nesocoteste" in aspecte esentiale garantii fundamentale privind functionarea sistemului judiciar si contravine dispozitiilor constitutionale.

CSM sustine ca activitatea instantelor judecatoresti nu poate fi controlata de structuri care fac parte din autoritatea executiva si ca propunerea ministrului Justitiei incalca dispozitiile constitutionale privind independenta justitiei si separatia puterilor in stat.

Magistratii mai arata ca asigurarea managementului bugetar al instantelor de judecata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum prevede articolul 136 din Legea 304/2004 pe care ministrul Justitie a propus sa-l abroge, asigura principiul constitutional al independentei justitiei.

"S-a aratat ca este indubitabil faptul ca principiul independentei justitiei implica o serie de garantii, cum ar fi, printre altele, garantiile financiare, independenta administrativa a magistratilor, precum si independenta puterii judecatoresti fata de celelalte puteri in stat", explica CSM.

Magistratii nu sunt de acord nici cu propunerea ministrului referitoare la raspunderea patrimoniala a magistratilor pentru erorile judiciare, potrivit careia se impune statului obligatia de a exercita o actiune in regres impotriva judecatorului sau procurorului pentru acoperirea prejudiciului creat in urma unor erori judiciare, spunand ca aceasta ridica probleme de constitutionalitate. "Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca exercitarea dreptului la actiunea in regres trebuie sa fie lasata in continuare la latitudinea titularului actiunii statul si nu sa devina o abligatie, aceasta fiind regula generla de drept in ceea ce priveste exercitarea dreptului de catre titularii acestora, spun magistratii.

Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

De asemenea, in ceea ce priveste conditiile de acces in magistratura propuse de ministrul Justitiei, respectiv varsta minima de 30 de ani si vechime de minim 5 ani in profesie, CSM spune ca acest lucru poate duce la scaderea calitatii profesionale a magistratilor.

"Sistemul propus ii va obliga pe absolventii de drept sa se orienteze catre alte profesii juridice, in special catre profesiile liberale. Este greu de crezut ca acestia, dupa varsta de 30 de ani si dupa o experienta profesionala de minimum 5 ani, daca au reutit sa se adapteze acelei profesii si au inceput sa obtina rezultate bune si un venit incurajator, vor renunta la o cariera in curs de consolidare, cu reale premise de dezvoltare, pentru a incepe o alta cariera, in magistratura", explica CSM, care mai spune ca inconvenientul varstei tinere si lipsei de experienta a magistratilor poate fi remediat prin alte masuri, precum cresterea perioadei de stagiatura sau cea a pregatirii profesionale in cadrul Institutului National al Magistraturii.

Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

Consiliul mai spune ca procedura de concurs propusa de ministrul Justitiei pentru promovarea in functii de executie a judecatorilor si procurorilor nu este sustenabila in practica, pentru ca presupune evaluarea lucrarilor intocmite de toti candidatii care au promovat proba scrisa.

Magistratii sustin, de asemenea, ca salarizarea judecatorilor si procurorilor care promoveaza pe loc incalca principiul egalitatii in fata legii, pentru ca trateaza diferit categoria magistratilor in raport cu alte categorii profesionale, pentru care promovarea in functii, trepte si grade aduce si o majorarea corespunzatoare a salariului.

"O astfel de masura este o solutie discriminatorie, in conditiile in care in tot sistemul bugetar exista sistemul promovarii in trepte si grad sau in functie si grad, care are impact asupra salarizarii. (...) Aceasta masura reprezinta o intruziune in statutul magistratului, fiind astfel neconstitutionala", se arata in documentul emis de CSM.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Referitor la procedura de numire in functiile de conducere la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), CSM spune ca propunerea ca numirile sa se faca de catre ministru, deci la nivel politic, va aduce dezechilibru, pentru ca nu se va mai baza pe un mecanism tripartit format din ministrul Justitiei, ca reprezentant al Guvernului, presedintele Romaniei, ales de cetateni si CSM, format din reprezentantii magistratilor si societatii civile.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.