Laurei Florescu, o tanara bolnava de scleroza multipla (afectiune incurabila si care se agraveaza in timp si care impiedica pacientul sa munceasca), a ramas fara pensia de invaliditate, dupa ce a publicat o carte de poezii de pe urma careia a incasat 270 de lei.

Dupa ce a publicat cartea si a incasat 270 de lei, Laura Florescu (37 de ani) a primit o instiintare in care era anuntata ca i se suspenda pensia pe o perioada de 3 ani, intrucat a incasat bani ilicit din vanzarea cartii.

Pentru functionarii Casei Judetene de Pensii Suceava, acesti bani reprezinta sume incasate necuvenit, deoarece in actele din dosarul de pensii al femeii scrie ca aceasta este in incapacitate totala de munca.

Vineri, femeia a primit o notificare prin care este somata sa returneze pensia de boala de 520 de lei pe care a primit-o in luna iunie. "De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap. Pastilele mele, care nu sunt date de stat, costa 7.000 de euro pe luna. Sunt din programul national sponsorizat de spital. Daca nu ar fi fost programul, noi nu am fi vorbit pana acum. Statul nu a avut niciodata grija de mine. De fiecare data, rad de mine si ma intreaba: Cine e bolnavul? Nu mai am chef sa mai lupt. (...) 90% din bolnavii din tara, cu care am vorbit, nu mai vor sa faca nimic. Unii spuneau: bine ca sunt 39 lei, daca nu erau deloc?", a spus tanara, potrivit Mediafax.


Ce spune ministerul Muncii? „Din primele date rezulta ca doamna incaseaza prestatie pentru handicap (pe de o parte) si pensie de invalid (pe de alta parte), aceasta din urma ca urmare a pierderii totale a capacitatii de munca. In acest din urma caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie sa obtii venituri, scrie in lege. Legea prevede si pierdere temporara a capacitatii de munca, situatie in care ai voie sa muncesti partial, dar dumneaei nu se incadreaza in aceasta categorie. Doar pentru luna in care a obtinut venituri, asa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate. Prestatia pentru handicap nu este conditionata de a munci, iar aceasta nu i-a fost afectata”, explica Ministerul Muncii, potrivit Digi24.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.