Printesa Marina Sturdza s-a stins duminica, 22 octombrie, la resedinta sa din New York, dupa o viata exemplara, a carei ultima jumatate a fost aproape in intregime dedicata cauzelor caritabile. Iata ce spun persoanele care au cunoscut-o indeaproape si care au avut privilegiul sa lucreze cu ea in toti anii in care a fost alaturi de programele Fundatiei Hope and Homes for Children
.

"Printesa Marina Sturdza este cea care a vazut in mine dincolo de jurnalistul Amalia Enache, dincolo de singura implicare pe care o avusesem astfel in societate pana la intalnirea noastra. Printesa mi-a propus sa ma implic in filantropie, ea mi-a vorbit pentru prima data despre Hope and Homes for Children si lor despre mine, ea m-a insotit la Baia Mare sa vad cu ochii mei ce facuse deja organizatia, ea mi-a prezentat oameni talentati si interesanti, pentru ca avea acest dar nemaipomenit, sa vada in toti cele mai frumoase insusiri si cel mai mare potential.

A facut atat de mult bine oamenilor din jur, dar si copiilor abandonati, bolnavilor care au nevoie de ingrijiri paliative, cladirilor de patrimoniu amenintate cu distrugerea incat istoria recenta a Romaniei o are marcata in dreptul celor nobili dincolo de titluri. Spunea «am sa te chem» cand urma sa ma sune, iar eu am sa o chem mereu in mintea mea cand am sa vreau sa fiu mai buna", sustine Amalia Enache.

"Ii datorez Marinei Sturdza privilegiul de a lucra cu Fundatia Hope and Homes for Children. Este doar unul dintre darurile pe care mi le-a facut cu intelepciune si cu delicatete si pentru care am sa-i fiu intotdeauna recunoscator.

Avea un talent extraordinar de a vedea tot ce poate fi facut mai bine in societate si de a-i aduna laolalta pentru cei care pot face lucrurile sa se intample.

Nu mi-o pot aminti altfel decat la evenimente caritabile, fie ca erau la Bucuresti, la Londra sau la Chisinau. Era neobosita in a-i ajuta pe ceilalti si ne convingea pe toti, cu optimismul ei contagios, ca lucrurile se vor indrepta, ca eforturile noastre au un sens, ca lupta merita dusa mai departe. Nu stiu multi oameni care sa nu fi fost subjugati de gratia ei, de felul ei cuceritor de a fi. Era cu adevarat venita din alta lume, din lumea veche a Romaniei, si nu avea de gand sa lase in urma o lume mai putin buna.

Citeste si:
Theo Rose, despre avantajele și dezavantajele de a fi celebru: „Vei...
Theo Rose, despre avantajele...

Ne-a inspirat pe fiecare dintre cei care am iubit-o sa ne traim vietile cu un tel mai mare decat binele personal. N-o putem cinsti mai bine decat urmandu-i exemplul", spune si Dragos Bucurenci.

"Sunt pe lumea asta oameni care iti dau putere si curaj sa iti urmezi visele si sa le faci sa devina realitate. De 20 de ani, de cand am avut privilegiul sa o cunosc, asa a fost printesa Marina Sturdza pentru mine. Caldura si umanismul ei m-au inspirat intotdeauna. Cei din jurul ei au fost mereu mai importanti pentru ea, decat ea insasi. A facut enorm de mult pentru tara ei. Cred ca si tara ei ar fi trebuit sa faca mult mai mult pentru ea", subliniaza Stefan Darabus, director regional, Hope and Homes for Children Europa Centrala si de Sud.

"Printesa Sturdza a fost unul dintre cei mai activi patroni ai programelor noastre din intreaga lume. Implicarea ei, facuta de multe ori cu delicatete si intotdeauna cu multa demnitate, ne-a permis sa imbunatatim vietile a mii de copii care se bucura acum de caldura unei familii. Iar asta nu numai in Romania si Moldova, ci si in multe alte tari din intreaga lume.

Citeste si:
Testul BRCA - cand il facem, ce indica si marturia pacientei Amalia...
Testul BRCA - cand il facem,...

Cand am cunoscut-o pentru prima data, mi-a fost evident ca bunatatea nesfarsita a sufletului ei era pe masura curajului si a hotararii cu care lupta pentru a lasa in urma o lume mai buna decat cea in care se gasea. Determinarea ei n-a slabit nicio clipa in toti acesti ani, iar eu cred ca a reusit in ce si-a propus", potrivit lui Mark Waddington, Chief Executive Officer, Hope and Homes for Children


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.