Mii de credinciosi au venit, sambata si duminica, la Alba Iulia pentru a se inchina la moastele Sfintei Filofteia aduse la Catedrala Arhiepiscopala, procesiunea religioasa fiind cea mai mare organizata in ultimii ani in municipiu.

Racla cu moastele Sfintei Filofteia a fost adusa de la Manastirea Curtea de Arges de o delegatie de preoti condusa de Arhiepiscopul Ortodox al Argesului IPS Calinic, iar sambata si duminica au fost oficiate slujbe speciale la care au participat mii de credinciosi.

Pelerinii au venit atat din judetul Alba cat si din celelalte judete din Ardeal astfel incat zona istorica a devenit neincapatoare pentru zecile de autocare si sutele de masini cu care au venit grupurile de credinciosi.

Autoritatile au fost nevoie sa restrictioneze circulatia rutiera in zona istorica din cauza numarului mare de autovehicule. De asemenea intreaga procesiune religioasa este supravegheata de zeci de jandarmi si politisti locali.

Moastele Sfintei Filofteia vor ramane la Alba Iulia pana luni dimineata cand vor fi duse inapoi la Manastirea Curtea de Arges unde sunt pastrate.

Sfinta Mucenita Filofteia este considerata de Biserica ocrotitoarea copiilor, a tinerilor si a mamelor, a celor saraci, tamaduitoarea celor bolnavi, mangaietoarea celor aflati in necazuri si ajutatoarea generoasa a tuturor crestinilor care o cinstesc. De asemenea, potrivit traditiei, sfanta este singura care apare pictata in iconografie in costum popular romanesc si este considerata totodata ocrotitoarea fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita, scrie News.ro.

In limba greaca Filofteia inseamna iubitoare de Dumnezeu.

Sfanta a trait la inceputul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei. Moastele sale sunt pastrate in biserica manastirii din Curtea de Arges, iar praznuirea sfintei se face la data de 7 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.