Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat, sambata, la Galati, intr-o conferinta de presa, ca spera ca testarile sistemului RO-ALERT sa inceapa catre sfarsitul anului, el afirmand in legatura cu pregatirile pentru iarna, prognozele meteorologilor si exercitiile de alarmare ca fac parte din normalitate si nu trebuie sa fie cineva speriat.

Raed Arafat a afirmat ca sistemul RO-ALERT se afla in afaza de achizitie, urmand sa fie testat pana la sfarsitul anului.

"Noi speram ca testarile sistemului RO-ALERT sa inceapa catre sfarsitul acestui an pentru ca aici suntem mai multi actori. Actorul unu este Guvernul si partea noastra, actorul doi sunt firmele de telefonie mobila care trebuie sa se adapteze sa faca partea lor si binenteles dupa aceasta putem sa intram in testari si dupa testari, bineinteles sa vedem care sunt modalitatile de functionare cele mai bune pentru ca sistemul nu include un singur mecanism de alertare, va fi un sistem care va include si aplicatia, si partea de cell broadcasting, va include poate conexiuni inclusiv la media, deci va fi un sistem mai complex", a spus Raed Arafat.

Se negociaza cu mai multe firme pentru sistemul RO-ALERT

"Ce pot sa va spun este ca specificatiile tehnice sunt gata, acordul de asociere, care ne e necesar licitatiei, intre IGSU-STS e semnat, deci suntem acum in faza in care se va derula negocierea care merge pe un regim accelerat, dar asta nu inseamna ca il incredintam unei firme anume si se va negocia cu peste cinci firme din ce stiu pentru a alege oferta cea mai buna pentru un astfel de sistem si sistemul cel mai potrivit pentru noi", a mai afirmat Arafat. i

Secretarul de stat a mai spus pe langa acest sistem, exista si aplicatia DSU, iar in curand si televiziunile vor putea emite avertizarile emise de autoritati.

"Este sistemul RO-ALERT cu care deja suntem pe linie dreapta, pe partea de achizite. dupa achizitie, pe partea de implementare sunt convins ca echipele care lucreaza si la nivelul IGSU si la nivelul STS si al DSU lucreaza in ideea de a-l implementa cat mai rapid posibil si a intra in testari, pe langa asta, aplicatia departamentului care da informatii si tot pe partea de alertare, pe langa aceasta o sa vedeti ca va aparea TVR-ul de fapt care e prima televiziune care va incepe sa emita avertizarile noaste fie la nivelul crollului sau chiar prin intrerupere de emisiuni daca este neceasr si deja am stabilit acest lucru, avem deja un acord semnat cu Antena3 urmand sa semnam sper si cu alte televiziuni sa facem acelasi lucru, astea sunt parte din pregatiri", a spus Arafat.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

In legatura cu pregatirile pentru iarna, el a precizat ca prognozele meteorologilor si exercitiile de alarmare fac parte din normalitate si nu trebuie sa fie cineva speriat, scrie News.ro.

"Noi lucram in echipa si incercam sa fim cat mai pregatiti inainte sa vina o situatie in care din nou sa ne ia prin surprindere, asa ca videoconferinta sustinuta ieri de doamna ministru, toate discutiile care sunt, iar secretarul de stat care raspunde de prefecturi deja urmareste realizarea anumitor contracte si tot ce trebuie pentru deszapeziri, sa fim siguri ca exista aceste contracte, asta face parte din pregatire si cred ca asta este normalitatea... Asta nu inseamna ca trebuie sa fie cineva speriat ca o sa fie altceva si ca noi avem anumite informatii pe care nu le transmitem. Facem exercitii de alarmare si pe cutremure si pe alte domenii, nu inseamna ca avem ceva informatii ca va fi ceva catrastrofal si pentru asta ne pregatim, cred ca am intrat in normalitate, facem exercitii, pregatiri, descoperim ce nu merge bine inainte sa fie un deazstru si corectam", a mai spus Arafat.

Din cauza schimbarilor climatice nu pot fi exluse fenomenele extreme

"Noi asistam in aceasta perioada la niste schimbari in clima fara precedent, nu numai in Romania, pe plan mondial. Schimbarile climatice sunt o realitate, si incalzirea globala este o realitate care nu mai poate fi ascunsa, iar efectul acestor schimbari se vede pe zi ce trece, am vazut cate uragane au fost anul acesta in zona Americilor, am vazut si Europa lovita, zona Irlandei si a Marii Britanii. Deci nimeni nu poate sa excluda se avem extreme nu numai din punct de vedere al furtunilor sau al vijeliilor, dar si al conditiilor in timpul iernii: zapezi, frig, temperaturi extrem de scazute. La acest moment nici eu, nici meteorologii nu putem sa va dam ca va fi suta la suta asa sau asa. Si ei pot sa se gandeasca, sa faca anumite modele, dar in final, cand de apropii de perioada respectiva vezi efectiv exact ce va fi. Noi avem obligatia sa ne pregatim; pregatirea pentru iarna apartine autoritatilor judetene, autoritatilor locale, bineinteles tot ce este sub Ministerul Transporturilor si la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, tot ce este interventie pentru situatii de urgenta", a mai spus secretarul de stat.
Citeste si:
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți...
Fake news și schimbările...

Raed Arafat s-a aflat sambata, la Galati, manifestarile prilejuite de aniversarea a 10 ani de existenta a serviciului SMURD Galati, ocazie cu care a primit o diploma de excelenta si o placheta din partea conducerii ISU Galati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.