In contextul incalzirii globale accentuate (statisticile indica anul 2016 ca fiind cel mai cald din istorie), fiecare dintre noi este responsabil pentru limitarea consumului energetic, prin toate metodele care ii sunt accesibile.

De asemenea, in calitate de cetateni europeni ar trebui sa stim ca, in Europa, este in vigoare Programul 20-20-20 care include un set de masuri legislative menite sa reduca consumul de energie pana in anul 2020. Mai exact, se urmareste reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera (CO2 echivalent) fata de 1990, reducerea cu 20% a consumului final de energie fata de anul 2005 prin cresterea eficientei energetice, precum si cresterea ponderii surselor regenerabile in totalul mixului energetic la minim 20% pana in anul 2020. Si pentru ca anotimpul cel mai rece al anului se apropie cu pasi repezi, ar trebui sa aflam care sunt cele mai eficiente trucuri pentru a pastra caldura in locuinte si pentru a economisi, in acelasi timp, energie.

1. Instalarea unui termostat

Daca detii un dispozitiv de incalzire precum centralele termice Ferolli sau orice alte produse din aceasta gama, este foarte important sa iti cumperi un termostat care sa mentina temperatura constanta. Aceste dispozitive se aleg in functie de modelul centralei, fiind demonstrat faptul ca persoanele care le utilizeaza platesc cu aproape 20% mai putin decat cele care folosesc centrala manual.

2. Izolarea peretilor

Izolarea peretilor casei sau ai apartamentului va poate aduce economii de cel putin 10% la factura de incalzire. Exista mai multe metode de izolare, insa una dintre cele mai des intalnite in Romania este cea cu polistiren si rigips. Spre deosebire de casa, unde interventiile de acest tip se fac foarte usor, in cazul unui apartament situatia este putin mai dificila. Si totusi, daca blocul in care locuiesti nu este reabilitat termic, pentru un efect similar, poti izola peretii pe interior, chiar daca mai pierzi putin din spatiu.

3. Inlocuirea ferestrelor

Analize recente au demonstrat faptul ca, in cazul locuintelor, aproximativ 50% din caldura se pierde prin ferestre, daca acestea sunt unele clasice. Asadar, instalarea de ferestre termoizolante din PVC, aluminiu sau lemn stratificat atat la locuintele noi, cat si la cele deja existente are o importanta deosebita. Totodata, pentru cladirile istorice, care au un specific ce trebuie pastrat, cea mai potrivita solutie sunt ferestrele din lemn stratificat.

4. Instalarea de rulouri pentru ferestre

Citeste si:
Kit unghii cu gel - Cele mai bune sfaturi și trucuri pentru...
Kit unghii cu gel - Cele mai...

Rulourile pentru ferestre sunt o solutie foarte buna nu doar pentru protejarea locuintei de temperaturile foarte scazute. Acestea pot asigura protectie impotriva zgomotului sau impotriva privirilor curioase atunci cand este intuneric si pot fi o buna masura de preventie a spargerilor. De asemenea, ele sunt o adevarata bariera de protectie pentru ferestre impotriva conditiilor meteo nefavorabile, pastrand, totodata, caldura in interior.

5. Utilizarea in mod corespunzator a usilor

Usile din locuinta pot fi, de asemenea, o alta sursa de pierdere a energiei, daca nu sunt utilizate corect. Acestea trebuie tinute inchise, iar de fiecare data cand parasim o camera trebuie, de asemenea, sa nu le uitam deschise. Usa de la balcon nu trebuie sa faca nici ea exceptie, si nici cele care duc in hol, acesta fiind, de obicei, spatiul cel mai rece al casei, intrucat este lipsit de incalzire.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

6. Intretinerea caloriferelor

Pentru ca principala sursa de caldura a casei, respectiv caloriferele, sa poata functiona la parametri optimi, acestea au nevoie de ingrijire permanenta. In primul rand, trebuie verificate periodic (impotriva scurgerilor de apa la imbinari si robineti) si vopsite, pentru ca vopseaua combate coroziunea si reduce riscul de aparitie a fisurilor. Si, foarte important, din cand in cand, trebuie sa fie aerisite.

7. Utilizarea luminii naturale

Lumina soarelui este oricand o sursa de caldura extraordinara. Chiar daca este iarna, poti lasa cu incredere soarele sa lumineze camerele, mai ales daca acestea nu sunt orientate catre nord, si vei vedea imediat care sunt efectele extraordinare. Mai presus de orice, soarele ramane principala sursa de caldura a planetei, facand posibila prin atributele sale incredibile viata pe pamant, atat pentru oameni, cat si pentru celelalte vietuitoare sau plante.

8. Aerisirea responsabila

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Pentru a evita pierderile de caldura in anotimpul rece, se recomanda ca aerisirea sa se faca pe perioade foarte scurte si, in acelasi timp, foarte des. De asemenea, este recomandat ca aceasta operatiune sa se realizeze dimineata, la pranz, cand este mai cald afara, si seara, inainte de culcare. De asemenea, camerele trebuie aerisite pe rand, aerul fiind impiedicat, astfel, sa raceasca intreaga casa.

9. Folosirea cuptorului de la bucatarie

Cuptorul de la aragaz este o sursa foarte buna de caldura. Temperatura acestuia poate incalzi nu numai bucataria, ci si alte camere cu care peretii sunt comuni. Fie ca se gateste ceva, fie ca doar se incalzesc anumite feluri de mancare, cuptorul de la bucatarie poate avea, cu succes, functionalitate dubla. In plus, anotimpurile reci sunt cele mai potrivite pentru coacerea aluaturilor, bucuria fiind, astfel, una dubla.

10. Ajutorul de nepretuit al materialelor textile

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Cea mai buna forma pe care acestea o pot lua pentru a veni in ajutorul nostru atunci cand este frig sunt rulourile textile care impiedica circulatia curentilor reci. Si draperiile groase pot reprezenta o adevarata bariera impotriva frigului, mai ales daca sunt folosite pe timp de noapte. Iar covoarele si mochetele au si ele o eficienta extraordinara atunci cand in incaperi este frig.

In general, fiecare dintre noi ar trebui sa fie un consumator de energie ponderat, care sa utilizeze responsabil sursele de energie. Cu atat mai mult, cu cat in aceasta ecuatie intra si viitorul mediului in care traim.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.