Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, luni, in fata Sectiei pentru procurori a CSM, ca raportul Inspectiei Judiciare (IJ) privind activitatea conducerii Directiei Nationale Anticoruptie contine multe mentiuni neadevarate si eronate, explicand ca este „total neadevarata” mentiunea conform careia au crescut cu 87 la suta achitarile in dosare.

Am constatat ca sunt foarte multe mentiuni care contin mentiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii. In constatarile cu privire la Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, vedem o analiza superficiala, raportata doar la numarul de dosare, in special la dosarele vechi. (...) Atunci cand ii retinem unei persoane ca are deficiente in activitate, trebuie sa explicam care este acea deficienta si sa facem trimitere la date concrete, astfel incat pe viitor sa-si indrepte activitatea. Noi constatam ca in acest raport, din cei 19 inclupati achitati definitiv in 2017, opt dintre ei au fost trimisi in judecata in 2011, an in care anumiti procurori din aceasta sectie nici macar nu erau in DNA. Mi se pare total incorect sa-i retii unui procuror sau unui sef care in 2011 nici macar nu lucra in DNA, ca a primit in 2017 achitari pentru dosare solutionate trimise in judecata in 2011”, a declarat Laura Codruta Kovesi, potrivit News.ro.

Procurorul-sef al DNA a explicat ca 74 la suta din achitari s-au facut in dosare vechi, din perioada 2007-2011, cand cei mai multi dintre actualii procurori nu lucrau in DNA.

Kovesi a adaugat ca aceeasi situatie se regaseste si in cazul Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie.

Intr-o majoritate destul de mare, inculpatii au fost trimisi in judecata inainte de 2012. De asemenea, era usor de observat de catre inspectori ca majoritatea cazurilor in prima instanta au fost condamnari de 2 ani, de 5 ani, de 10 ani de inchisoare, apoi au fost achitari. Daca un procuror trimite un dosar in instanta, primeste o condamnare de 10 ani in acel dosar, iar ulterior se pronunta o solutie de achitare, automat procurorul este vinovat?”, a spus Kovesi.

Sefa DNA a subliniat ca este neadevarata mentiunea inspectorilor judiciari conform careia au crescut achitarile cu 87 la suta, in conditiile in care datele statistice arata ca, de fapt, achitarile au scazut cu 37 la suta fata de anul trecut.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Atunci cand se vorbeste ca au crescut cu 87 la suta achitarile, aceasta mentiune este total neadevarata si este infirmata de datele statistice. Spre exemplu, in 2017, numarul de achitari a scazut fata de anul trecut cu 37 la suta si procentul de achitari nu-l inventam noi, folosim metoda de calcul pe care CSM-ul ne-a transmis-o. Datele statistice pe care noi le-am pus la dispozitie confirma ca a fost o analiza superficiala si ca s-au imputat anumite chesiuni procurorilor, care nu sunt reale”, a spus Laura Codruta Kovesi.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.