Romania este tara cu cel mai mare procent de mame cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani din Uniunea Europeana. Rata mamelor adolescente este mai mare chiar si fata de Burundi sau Botswana.

In Caransebes, o tanara in varsta de 16 ani a facut 10 avorturi pana in prezent.

"In Uniunea Europeana, Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani. Eu am avut cazuri de mame foarte tinere si, mai alarmant, fete care vin sa faca un avort, sau chiar mai multe, si ele nu au implinit 15-16 ani. Este strigator la cer sa nu poti sa oferi o consiliere fetelor din mediul defavorizat sau de la sat, sunt fete care nu au copilarie, care ar trebui sa se joace cu papusile. Chiar zilele trecute am asistat la o nastere la o fata de 16 ani, care-si incepuse viata sexuala la 10 ani si care avea deja la activ 10 avorturi… Va dati seama cat e de grava situatia?”, spune medicul ginecolog Eugen Munteanu, de la Spitalul Municipal de Urgenta din Caransebes, potrivit Expressdebanat.ro.

Medicul considera ca tot mai multe institutii ar trebui sa se implice in educatia sexuala a elevilor. Aceasta a mentionat ca dezvolta un program de oferire de servicii educationale si de asistenta sociala si psihologica a copiilor din mediile defavorizate, in colaborare cu Organizatia Salvati Copiii.

Comitetul ONU a atras atentia Guvernului Romaniei ca a devenit urgenta adoptarea unei strategii la nivel national, care sa asigure accesul la educatie sexuala si consiliere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.