In perioada 4-8 octombrie, Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu s-a aflat in judetul Satu Mare, unde a sustinut un concert la Filarmonica „Dinu Lipatti” si un recital in cadrul Galei Cantus Mundi din comuna Mediesu Aurit.

Cu aceasta ocazie, conducerea Corului Madrigal au avut intalniri de lucru cu primarii din judetul Satu Mare, cu presedintele Consiliului Judetean si cu alti reprezentanti ai autoritatilor locale pentru implementarea in scolile satmarene a programului National Cantus Mundi, care are ca scop integrarea sociala prin cant coral a copiilor si tinerilor, indiferent de etnie, religie sau statut social.

Potrivit unui comunicat remmis 9am, pe 4 si 5 octombrie, echipa Programului National Cantus Mundi, formata din membri ai Corului Madrigal, a sustinut un workshop in comuna Mediesu Aurit la care au participat peste 60 de elevi, studenti si profesori, membri ai corurilor de copii si tineri din judetul Satu Mare. Pe 6 octombrie, concertul Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin” a emotionat cei peste 500 de spectatori prezenti in sala sala Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare. Membrii Madrigalului au cantat alaturi de Corul Mediesana din comuna Mediesu Aurit, intr-un concert prilejuit de sarbatorirea a 45 de ani de cand sotii Ioan si Ileana Petrovici conduc renumitul ansamblu, unul dintre cele mai longevive coruri din regiune. Pe 6 si 7 octombrie, instructori din Programul Cantus Mundi au organizat repetitii in scoli cu copiii din 5 coruri satmarene, pentru a-i pregati pentru Gala Cantus Mundi. Evenimentul, desfasurat pe 7 octombrie in Mediesu Aurit, a umplut pana la refuz sala si a reunit pe aceeasi scena peste 250 copii, tineri si varstnici din corurile satmarene, care au cantat alaturi de membrii Madrigalului.

„In corul meu am copii romani, maghiari, svabi si romi. Deseori aceste diferente dintre ei sunt surse de conflict la scoala, dar niciodata la cor. Pentru a putea sa cante impreuna trebuie sa se asculte unul pe altul si sa se armonizeze intre ei. Asta reuseste muzica, sa stearga diferentele sociale. Pentru mine, ca profesor de cor, acest workshop a fost un cadou neasteptat. Specialistii Corului Madrigal ne-au oferit cu generozitate cunostintele lor, dar dincolo de profesionalism, cel mai mult m-a impresionat empatia acestor oameni, pentru ca muzica nu se poate face fara empatie”, ne-a marturisit Anamaria Gal, dirijoarea Corului de copii ARDENTE.

„M-au emotionat daruirea si pasiunea membrilor Corului Mediesana, dar mai ales entuziasmul publicului din Mediesu Aurit. Evenimentul acesta mi-a reconfirmat ca proiectul Cantus Mundi poate avea efecte concrete si palpabile si ca, in special pentru comunitatile mici si eterogene, este esentiala generarea de nuclee culturale care sa creeze unitate sociala. Corurile de copii pot fi aceste nuclee, aici copiii si tinerii isi pot gasi identitatea personala, invatand in primul rand sa ii accepte si sa se armonizeze cu ceilalti. Asa cum Mediesul Aurit a fost tinut laolalta timp de 8 decenii de acest nucleu cultural reprezentat de corul Mediesana, asa si Romania poate fi unita, mai ales in randul tinerelor generatii, prin infiintarea cat mai multor coruri de copii”,
a spus Emil Pantelimon, manager al Corului National de Camera „Madrigal Marin Constantin”.

Citeste si:
Centura Satu Mare, deschisă circulației cu o întârziere de un an și...
Centura Satu Mare a fost...

„Concertele Corului Madrigal de la Satu Mare si Mediesu Aurit au ridicat publicul in picioare si au impresionat audienta pana la lacrimi, v-o spun cu toata sinceritatea. Deja i-am invitat pe membrii Corului Madrigal sa revina aici si anul viitor”, a spus Radu Mihai Iancu, primarul comunei Mediesu Aurit.

Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat "brand de tara". Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. In noiembrie 2016, Corul National de Camera “Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate.

Citeste si:
Concertul de Paște al Corului Madrigal, difuzat online
Concertul de Paște al Corului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.