Atributiile politiei locale in domeniul protectiei mediului vor include si monitorizarea depozitelor de deseuri, in scopul prevenirii declansarii unor incendii cu consecinte grave pentru viata oamenilor, mediu si bunuri materiale, a decis joi Guvernul, printr-o Ordonanta de urgenta care completeaza articolul 9 din Legea politiei locale nr. 155/2010.

"Situatia extraordinara care a determinat promovarea actului normativ este reprezentata de incendiul recent la depozitul de deseuri din Maldaresti, judetul Valcea, si de riscul ca acest tip de incident sa se produca si in alte localitati", precizeaza Executivul.

Un alt argument in favoarea acestei decizii este evitarea sanctionarii Romaniei de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), in contextul deciziei Comisiei Europene (CE) de a sesiza aceasta institutie pentru neindeplinirea, de catre tara noastra, a obligatiei de a inchide depozitele de deseuri neconforme, potrivit prevederilor Directivei 1999/31/CE.

In 28 august, autoritatile din judetul Valcea au declarat stare de alerta in comuna Maldaresti, unde groapa de gunoi ardea mocnit de mai mult de o saptamana, iar in zona se degaja mult fum. De la izbucnirea focului, pompierii au intervenit in fiecare zi, insa in zona erau focare la adancime, greu de stins.

In 11 septembrie, autoritatile au anuntat ca incendiul a fost ”substantial diminuat”, dar amplasamentul este monitorizat.

Procurorii valceni au deschis dosar penal in cazul incendiului.

Un alt incendiu puternic a izbucnit miercuri seara la groapa de gunoi de la Pata Rat, de langa Cluj.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.