Bolnavii de scleroza multipla din Romania au acces doar la sapte tratamente, din 13 cate sunt la nivel european, a declarat vineri Laurentiu Lazar, director executiv al Asociatiei de Scleroza Multipla din Romania, precizand ca spera ca la inceputul anului viitor, bolnavii sa aiba acces la inca trei tratamente.

O problema este cea a actualizarii listei de tratament. In Uniunea Europeana sunt accesibile 13 terapii, ori in Romania sunt accesibile de-abia sapte. Nadajduim ca la inceputul anului viitor vom avea inca trei terapii, pentru a reduce acest handicap de accesibilitate la tratament”, a declarat Laurentiu Lazar.

Director executiv al Asociatiei de Scleroza Multipla din Romania a spus ca exista mai multe probleme pentru bolnavii de scleroza multipla, una dintre ele fiind si autorizarea noilor centre de tratament, pentru ca sunt multi pacienti care merg sute de kilometri pana la una dintre cele 13 clinici din tara, in Iasi, Targu Mures, Cluj, Timisoara, Oradea si Bucuresti.

De asemenea, el a adaugat ca sunt 3.930 de pacienti inclusi in Programul national de tratament pentru scleroza multipla in cele 13 clinici autorizate din Romania, dintr-un total de peste 10.000 de pacienti estimati la noi in tara.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, s-a aratat deschis posibilitatii construirii unor centre de tratament noi, spunand ca isi doreste ca orice centru nou infiintat sa asigure tratamentul pacientilor in siguranta.

Programul acesta de tratament pentru scleroza multipla nu este un program derulat de Ministerul Sanatatii, insa ceea ce pot sa va spun este ca anul trecut au fost tratati in jur de 3.000-3.500 de pacienti, iar in acest an, din estimarile pe care le avem noi, numarul de pacienti tratati ajunge la 4.000. Se vede ca a crescut accesul pacientilor la aceste tipuri de tratament”, a declarat Bodog, precizand ca pretul unui tratament pentru scleroza multipla se ridica la 32.000 de lei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.