Trupul neinsufletit al militarului buzoian Madalin Stoica, ucis vineri in Afganistan in urma unui atac cu o masina capcana, urmeaza a fi adus in tara luni si preluat de familie pentru inmormantare.

In cursul noptii de duminica spre luni, un ceremonial de repatriere a avut loc pe aeroportul din Kandahar, acolo unde camarazii lui Madalin Stoica si-au luat ramas bun de la sanitarul unitatii care a fost ulterior urcat in avion si a plecat spre tara.

"In aceasta noapte, aici, pe aeroportul din Kandahar, noi, inimile neinfricate, ne luam ramas bun de la sublocotenentul erou, Madalin Stoica, cazut la datorie in teatrul de operatii Afganistan. Tata si sot, camarad si prieten, pe 15 septembrie, Madalin a trebuit sa se inroleze in armata ingerilor. Sacrificiul sau, insa, nu va fi zadarnic. Vom gasi in noi puterea de a continua misiunea cu aceeasi determinare si profesionalism, convinsi fiind ca va veghea asupra noastra de sus, din ceruri. Te vom pastra in amintire ca pe un bun camarad, un exemplu de loialitate si daruire. Drum bun, adio si fie ca Dumnezeu sa-ti odihneasca in pace, sufletul, Madalin Stoica”, a scris pe Facebook locotenent colonel Cristinel Colibaba, comandantul BIPF ”Brave Hearts”, potrivit News.ro.

Caporalul Madalin Stoica avansat, post mortem, la gradul de sublocotenent si decorat cu ordinul Steaua Romaniei de catre presedintele Klaus Iohannis, urmeaza sa fie adus in tara, in jurul orei 11.00, cand se va organiza un ceremonial la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni.

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protectia Fortei din Focsani au fost raniti vineri, in Afganistan, in timpul unei misiuni in zona de responsabilitate.

Unul dintre ei, grav ranit, a murit la scurt timp.

Madalin Stoica avea 41 de ani, era casatorit si avea un copil. Se afla la prima misiune in teatrele de operatii si era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

In acelasi incident au fost raniti caporalul Ionel Buzea si fruntasul Ionel Toma. Ei au primit ingrijiri medicale, fiind evacuati pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau intr-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) cand un autovehicul capcana a intrat in blindatul lor.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Madalin Stoica si a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de a-i conferi Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate in unitatile militare din tara si din teatrele de operatii ceremonii de comemorare a militarului care a murit in Afganistan.

In anul 2017, Armata Romaniei participa la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alti aproximativ 300 fiind desfasurati in operatii sub comanda/mandat NATO, UE, ONU si OSCE in alte regiuni.

In timpul misiunilor externe, 29 de militari si-au pierdut viata si alti peste 180 au fost raniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.