Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari in urma afirmatiilor fostului ofiter SRI Daniel Dragomir, care "a lasat sa se inteleaga faptul ca rechizitoriile Directiei Nationale Anticoruptie nu se sprijina pe probatiunea instrumentata de procurori, ci ca ar fi intocmite de angajatii unei alte institutii, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea si trimiterea la instanta a rechizitoriilor".

DNA considera ca aceste afirmatii sunt "calomnioase si denigratoare" si "au potential de a submina autoritatea judecatoreasca si de a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor".

DNA a anuntat, miercuri, ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a sesizat Inspectia Judiciara in baza legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, in urma afirmatiilor facute in 11 septembrie, la un post de televiziune, de fostul ofiter SRI Daniel Dragomie, inculpat trimis in judecata pentru fapte de coruptie si asimilate coruptiei.

"Astfel, numitul Daniel Dragomir a lasat sa se inteleaga faptul ca rechizitoriile Directiei Nationale Anticoruptie nu se sprijina pe probatiunea instrumentata de procurori in baza dispozitiilor procesual penale, ci ca ar fi intocmite de angajatii unei alte institutii, respectiv S.R.I., iar rolul procurorilor D.N.A. s-ar rezuma la semnarea si trimiterea la instanta a rechizitoriilor", spune DNA, potrivit News.ro.

Potrivit DNA, sesizarea catre Inspectia Judiciara are in vedere faptul ca afirmatiile sunt calomnioase si denigratoare, sunt facute de o persoana care, in prezent, este inculpata, judecata in apel de catre Curtea de Apel Bucuresti, au potential de a submina autoritatea judecatoreasca si de a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor. De asemenea, DNA considera ca declaratiile fostului ofiter SRI au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar si creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Directia Nationala Anticoruptie reda in comunicatul de presa fragmente din declaratiile facute de Daniel Dragomir la postul Romania TV: "Moderator: «Ofiterii SRI faceau rechizioriile? Daniel Dragomir: Da, domnule (...), ofiterii SRI... Moderator: Si bravii procurori DNA, aia care plang cand ii controleaza Inspectia Judiciara doar le semnau? Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau si le trimiteau la instanta in speranta ca onor campul tactic se va ocupa in continuare asigurand culoarele necesare pentru obtinerea condamnarii individului». Cu aceeasi ocazie, numitul Daniel Dragomir a afirmat: «In momentul in care vorbim de ofiteri acoperiti intre judecatori si procurori, in momentul ala e o incalcare grava a Constitutiei care duce la situatii despre care vorbeati mai devreme. (...) Moderator: In contextul asta, domnule general (...) faceau rechizitoriul, dadeau procurorului desemnat de campul tactic sa se ocupe de el, care il semna, il trimitea in instanta si ajungea la judecatorul Y, desemnat tot de campul tactic, care il baga la beci pe fraier. E posibila constructia asta? Daniel Dragomir: Nu e numai posibila, este extrem de concreta. Una dintre posibilitati, cum spuneati, o aveti in fata dvs, sunt eu".

Citeste si:
Alexandru Cumpanasu: Voi sesiza Inspectia Judiciara din cadrul CSM
Alexandru Cumpanasu: Voi...

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti, referitor la afirmatiile fostului colonel SRI Daniel Dragomir, fost adjunct al lui Florian Coldea cu privire la activitatea DNA si a Serviciului Roman de Informatii, ca ceea ce a aparut in spatiul public este foarte grav, iar Dragomir ar trebui chemat "rapid” la audieri in cadrul Comisiei de control al SRI.

"Ceea ce a aparut in spatiul public este foarte grav daca este adevarat. Eu cred ca Comisia SRI, dupa ce maine (miercuri - n.r.) vom alege presedintele, va trebui sa-l cheme rapid la audieri pe acest domn Dragomir, pentru ca astfel de afirmatii nu pot fi lansate in spatiul public fara ca o comisie parlamentara, respectiv ceea de control SRI, sa nu-l audieze”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD nu a exclus posibilitatea infiintarii unei comisii parlamentare de ancheta, in cazul in care afirmatiile lui Daniel Dragomir se dovedesc a fi adevarate.

Citeste si:
Daniel Dragomir, despre Toader: Ministrul injustitiei, alias calul...
Daniel Dragomir, despre...

Fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, acuzat ca a pus la cale spionarea familiei sefei DNA Laura Codruta Kovesi, a stat in arest preventiv din 14 septembrie pana in 29 decembrie 2016, in dosarul "Black Cube", in care este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legatura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, caruia i-a spus ca vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui in judecata de catre DNA, cerand demararea operatiunii "Tornado”.

Citeste si:
Barna, despre respingerea candidaturilor pentru sefia DNA: E greu...
Barna, despre respingerea...

De asemenea, Daniel Dragomir a fost condamnat, in decembrie 2016, de Tribunalul Bucuresti la o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi cerut si primit peste 460.000 de euro de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, decizia nefiind definitiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.