Autoritatile romane au capturat peste 25 milioane tigari de contrabanda in perioada de vara, cu 15 milioane mai putin decat in intervalul martie – mai.

Valoarea totala a capturilor din cele trei luni de vara a depasit 23 milioane de lei, autoritatile reusind sa impiedice zilnic peste 15.000 de pachete de tigari de contrabanda sa ajunga pe piata neagra din Romania. In perioada de primavara, valoarea capturilor a depasit 30 milioane de lei.
Cel mai recent studiu Novel Research arata ca in luna iulie 2017 nivelul contrabandei a crescut cu circa 1 punct procentual fata de luna mai 2017, depasind pragul de 16%. In prima jumatate a lui 2017, piata neagra a tigaretelor a scazut constant ca urmare a intensificarii actiunilor Politiei de Frontiera, a operatiunilor ANAF si a controalelor desfasurate de Politia Romana.

Impactul cresterii nivelului contrabandei cu circa 1 punct procentual asupra bugetului de stat este semnificativ. Fiecare punct procentual de piata neagra inseamna aproximativ 40 milioane de euro neincasati anual de catre stat sub forma de taxe si accize.

„Cresterea contrabandei cu tigari cu un punct procentual, in numai doua luni de zile, se traduce in pierderi importante pentru bugetul de stat, pentru jucatorii corecti, platitori de taxe si impozite, si pentru cei aproape 50.000 de romani care lucreaza pe intregul lant de distributie si aprovizionare al industriei tutunului”, a
declarat Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice al British American Tobacco Romania.

Incurajati de profiturile mari pe care le aduce traficul ilicit de tigari, contrabandistii devin din ce in ce mai ingeniosi in metodele de fortare a granitelor. Tehnicile inedite folosite de traficanti pentru introducerea ilegala a tigarilor in tara sunt documentate pe www.stopcontrabanda.ro si au facut recent obiectului unei investigatii jurnalistice realizate de catre Euronews. Pachetele de tigari sunt ascunse in bidoane de detergent lichid, baxurile de tigari sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit si deltaplane, sunt dosite in caroseria autoturismelor, sau ascunse in trenuri de marfa si chiar in nave sub pavilion strain.

Regiunile cele mai afectate de fenomenul contrabandei raman judetele din nord-est

Potrivit unui comunicat remis 9am, ultimul studiu realizat de compania Novel Research scoate la iveala ca in luna iulie a acestui an aici s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei din Romania, 38,4% din piata in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de nivelul atins in mai 2017. Conform aceluiasi studiu, regiunea de Nord-Vest este singura in care contrabanda cu tigari a scazut in ultimele doua luni, pana la 11,3% din piata. Acest lucru se datoreaza eforturilor autoritatilor la nivel local. In ultimele luni, in judete precum Bihor, Satu Mare si Maramures, autoritatile au destructurat mai multe retele de crima organizata care aveau drept principala activitate traficul ilicit de tigari.
Citeste si:
Tutunul încălzit și beneficii vs. țigările convenționale, află mai...
Tutunul încălzit și beneficii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.