Procurorii DNA au retinut 14 persoane in dosarul decontarilor de servicii medicale la domiciliu, printre cei retinuti numarandu-se seful CNAS Marian Burcea si alti membri ai conducerii, actualul sef al CASMB Ovidiu Munteanu, dar si fostul sef Lucian Bara, reprezentanti ai unor societati prestatoare de servicii in domeniul medical, precum si o avocata din Baroul Bucuresti.

DNA a anuntat, vineri, ca 14 persoane au fost retinute in urma celor cincizeci de perchezitii care au avut loc in dosarul decontarilor fictive de servicii medicale la domiciliu. Acestea vor fi prezentate cu propunere de arestare preventiva, la Curtea de Apel Bucuresti.

Astfel, s-a dispus retinerea lui Marian Burcea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru constituirea unui grup infractional organizat si folosirea influentei in exercitiul functiei de conducere in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Marian Burcea a fost numit in functie in martie 2017, pana atunci ocupand postul de director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a Armatei.

De asemenea, au fost retinuti pentru diferite infractiuni, Munteanu Ovidiu, managerul Directiei Relatii Contractuale si, respectiv, din 13 iulie 2017, presedintele C.A.S.M.B , Geambasu Ion-Razvan, director executiv al Casei de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (C.A.S.M.B.) si manager al Directiei Medic sef a C.A.S.M.B, Bara Lucian-Vasile, presedintele C.A.S.M.B. pana la 13 iulie 2017, Miahaescu Ion-Ovidiu, managerul Directiei Control a C.A.S.M.B, Costache Alin-Sergiu, sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din C.N.A.S.

Totodata au fost retinute trei functionare din cadrul C.A.S.M.B, cercetate pentru complicitate la infractiunea de inselaciune, in forma continuata (354 acte materiale), constituire a unui grup infractional organizat, fals informatic, in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (354 acte materiale), scrie News.ro.

Au mai fost retinuti; Ciobanu Nicolae-Sergiu, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta, in forma continuata (3 acte materiale), instigare la infractiunea de folosire a influentei, in exercitiul functiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii de foloase necuvenite; Gambasu Irina-Adelina - asociat si administrator al unei societati comerciale, cercetat pentru instigare la infractiunea de folosire a influentei, in exercitiul functiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in forma continuata (8 acte materiale); Mischie Razvan-Mihai - reprezentant legal al unei societati prestatoare de servicii medicale, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, in forma continuata (18 acte materiale), Costica Maria - reprezentant legal al unei societati prestatoare de servicii medicale, cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, in forma continuata (17 acte materiale).

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

A fost retinuta si Manta Cristina, avocat in Baroul Bucuresti, pentru complicitate la infractiunea de inselaciune, in forma continuata (18 acte materiale).

”Concret, in perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infractional organizat prin care, sume de bani in valoare totala de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti au fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals, cu implicarea unor functionari din cadrul CSAMB, sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). In multe situatii, dosarele medicale cu pacienti fictivi au avut prioritate la decontare si aprobare, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate”, anunta DNA.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Potrivit procurorilor, pentru evitarea depistarii fraudelor, ”se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate”.

”Exista date si probe ca, prin activitatile infractionale desfasurate de inculpati, activitati pentru care s-a dispus retinerea, bugetul CASMB a fost pagubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane euro)”, precizeaza DNA.

Potrivit procurorilor, in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Procurorii anticoruptie au facut joi 50 de perchezitii, inclusiv la CNAS si la CASMB, in acest dosar.

Citeste si:
Elena Udrea si Alina Bica au fost retinute de politisti in Costa Rica
Elena Udrea si Alina Bica au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.