Social 29 August 2017 17:21
Judecatoarea Eugenia Voineag de la Tribunalul Bucuresti arata in motivarea deciziei de a permite medicului ortoped Gheorghe Burnei sa profeseze la orice unitate medicala de stat, inclusiv la Spitalului "Marie Curie", ca aceasta interdictie nu se mai impune, avand in vedere ca, la opt luni de la instituirea controlului judiciar in cazul medicului, "necesitatea ocrotirii opiniei publice ca urmare a impactului mediatic nu mai este actuala”.

"Cu privire insa la interdictia de a exercita profesi sau de a desfasura activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele, respectiv in cadrul Spitalului Marie Curie sau in alta unitate din sistemul public de sanatate impusa in cadrul controlului judiciar, judecatorul de camera preliminara apreciaza ca nu se mai impune mentinerea acesteia. Are in vedere judecatorul de camera preliminara ca aceasta interdictie a fost impusa prin incheierea Curtii de Apel Bucuresti la data de 20.12.2016 , in urma cu 8 luni. Dupa trecerea acestei perioade de timp, se apreciaza ca mentinerea obligatiei nu se mai impune, necesitatea ocrotirii opiniei publice ca urmare a impactului mediatic nemaifiind actuala”, se arata in motivarea instantei.

Voineag continua si arata ca dupa opt luni nu se mai poate invoca de catre procurori buna desfasurare a procesului, deci se impune ca interdictia de a profesa in spitalele publice sa fie ridicata, scrie News.ro.

"Insa, dupa trecerea a 8 luni nu se mai poate invoca buna desfasurare a procesului penal in mentinerea acestei obligatii (...). Pe de alta parte, inculpatul are deja stabilita in sarcina sa obligatia de a nu lua legatura cu martorii mentionati in rechizitoriu. Prin urmare, judecatorul de camera preliminara va inlatura interdictia impusa inculpatului de a exercita profesia sau de a desfasura activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele, respectiv in cadrul Spitalului Marie Curie sau in alta unitate din sistemul public de sanatate, apreciind ca nu mai este justificata”, se mai arata in motivarea instantei, hotarare care nu este definitiva.

Gheorghe Burnei, acuzat de mai multe fapte de luare de mita, s-ar putea intoarce la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Capitala, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, ca acesta va putea profesa din nou in orice unitate medicala de stat. Hotararea nu este insa definitiva.

Medicul Gheorghe Burnei a scris pe Facebook, dupa ce instanta a decis ca poate profesa din nou, ca nu a conditionat niciodata actul medical, ca banii lasati de pacienti fara stirea sa erau folositi pentru a cumpara mancare cadrelor medicale care ii erau alaturi la operatii si ca, prin decizia de a ramane in tara si a opera a adus economii Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, dar si romanilor care altfel ar fi fost nevoiti sa achite o parte din costul interventiilor facute in strainatate.

"Nu am conditionat niciodata actul medical. Am refuzat constant ceea ce toti pacientii si rudele acestora ofera in toate spitalele din tara. Daca acestia au lasat bani din proprie initiativa, deseori si fara stirea mea, i-am folosit pentru a cumpara mancare pentru cadrele medicale, care stateau alaturi de mine in operatii, peste program. In mod normal eu trebuia sa fiu activ de la 8 la 13 in fiecare zi...pe cand eu eram zilnic prezent la spital de la 6-7 dimineata pana la putin ora 17:00, deseori pana la miezul noptii. Trebuia sa fac in jur de 15 consultatii si 1-2 operatii pe saptamana, iar eu imi faceam norma lunea. Nu am facut medicina pentru bani si nu am cerut niciodata nimic de la nimeni. Ortopedia este viata mea!", spune medicul.

Citeste si:
PMB, despre sistarea apei calde si caldurii la Marie Curie si...
PMB, despre sistarea apei...

El povesteste ca ultimele 8 luni au fost un cosmar..."pentru ca totul este ireal de nedrept".
Medicii din Sectia de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie" au adresat conducerii spitalului si Comisiei de etica o petitie in care spun ca refuza orice forma colaborare cu doctorul Gheorghe Burnei, caruia instanta i-a dat din nou dreptul de a lucra in sistemul medical de stat, astfel incat el ar putea reveni in unitatea medicala.

”Profesorul Burnei a condus discretionar sectia de ortopedie, toate resursele umane si materiale de care dispunea sectia erau folosite aproape in exclusivitate pentru propriii pacienti, ceilalti medici neprimind spatiu in programul operator, acces la materiale si aparatura”, sustin semnatarii documentului adresat conducerii Spitalului Marie Curie.

Ei mai spun ca Burnei "si-a folosit autoritatea in sensul obstructionarii medicilor tineri in a efectua interventii chirurgicale prin care sa isi poata confirma nivelul de performanta, in acest sens a intretinut o atmosfera de timorare a medicilor, atmosfera in care adresa injurii nemotivate tuturor medicilor din sectie".

Citeste si:
Decizie finala: Gheorghe Burnei nu se poate intoarce in sala de...
Decizie finala: Gheorghe...

"Orice incercare de a pune in discutie tehnicile chirurgicale «inovative» si «premierele mondiale» sfarsea intr-o avalansa de injurii din partea domnului prof. dr. Gheorghe Burnei, fara niciun fel de argumentatie medicala", mai relateaza medicii Sectiei de Ortopedie, care afirma ca, dupa arestarea medicului, situatia s-a deblocat, existand liste de asteptare pentru interventii, un program previzibil al blocului operator, fiind facute operatii de performanta, iar durata de spitalizare a scazut considerabil.

Medicii reafirma faptul ca nu vor sa fie asociati cu Burnei si cu activitatea acestuia si avertizeaza ca vor recurge la toate mijloacele legale: "mutarea in ate sectii, greva, suspendarea contractului de munca si chiar demisia".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.