Social 24 August 2017 11:18
Sectiile Regionale de Politie Transporturi analizate au intreprins in 2016 un numar de 358 masuri de prevenire a contrabandei.

In functie de volumul de marfuri de contrabanda confiscate, primele 5 locuri in clasamentul Sectiilor Regionale de Politie Transporturi analizate sunt ocupate de:

1. Sectia Regionala de Politie Transporturi Cluj – 165.760 tigari de contrabanda
2. Sectia Regionala de Politie Transporturi Iasi – 100.460 tigari de contrabanda
3. Sectia Regionala de Politie Transporturi Constanta – 35.160 tigari de contrabanda
4. Sectia Regionala de Politie Transporturi Bucuresti – 26.660 tigari de contrabanda
5. Sectia Regionala de Politie Transporturi Craiova – 13.480 tigari de contrabanda

Conform datelor colectate, bunurile confiscate de catre Sectiile Regionale de Politie Transporturi sunt in proportie de peste 90 la suta tigari si alte produse din tutun, precum si produse petroliere, in special motorina. Ca urmare a acestor actiuni, 347.800 tigari de contrabanda au fost confiscate si 71 dosare penale au fost inregistrate.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de catre Asociatia InfoCons si sustinut de British American Tobacco in cadrul campaniei “Stop Contrabanda! Ia atitudine” (mai multe detalii- aici). Studiul evalueaza rezultatele din 2016 ale actiunilor desfasurate de principalele autoritati implicate in combaterea fenomenului de contrabanda. Informatiile prezentate in studiu au fost obtinute in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si colectate prin intermediul chestionarelor trimise de catre reprezentantii Asociatiei ”InfoCons” autoritatilor vizate.

Potrivit unui comunicat remis 9am, campania “Stop Contrabanda! Ia atitudine” are ca scop informarea publicului atat in legatura cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cat si referitor la eforturile autoritatilor statului roman pentru stoparea acestui fenomen.

Citeste si:
Contrabandiști de țigări, ridicați de polițiști. Câți bani au fost...
Contrabandiști de țigări,...

Contrabanda are profunde efecte economice si sociale, prejudiciind bugetul de stat si limitand capacitatea de dezvoltare a Romaniei. Totodata, acest fenomen reprezinta un risc pentru siguranta nationala, contrabanda fiind adesea asociata si altor activitati infractionale, putand reprezenta chiar si o sursa de finantare pentru activitati teroriste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.