Social 22 August 2017 17:00
Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir si fostul director al RCS - RDS SA Ioan Bendei au fost trimisi in judecata sub control judiciar pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani si respectiv dare de mita si complicitate la spalare de bani. Potrivit DNA, Dumitru Dragomir a pretins 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, “in scopul atat de a indeplini, cat si de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, precum si de a indeplini acte contrare acestora”.

Potrivit unui comunicat de marti al Directiei Nationale anticoruptie, in acelasi dosar, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Florin-Bogdan Badita, la data faptelor administrator al SC BODU SRL, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, Bogdan-Dumitru Dragomir, la data faptelor asociat unic al SC BODU SRL, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la spalare de bani, S.C. BODU SRLpentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, S.C.RCS - RDS SA pentru dare de mita si spalare de bani, Alexandru Oprea, fost director general si presedinte al consiliului de administratie al S.C.RCS & RDS SA pentru complicitate la dare de mita, Mihai Dinei, la data faptelor coordonatorul activitatii juridice a S.C.RCS - RDS SA pentru complicitate la dare de mita si la spalare de bani, Bulgac Serghei, fost director general al SC RDS - RCS pentru spalare de bani si SC INTEGRASOFT SRL, la data faptei detinuta de SC RCS - RDS SA) pentru complicitate la spalare de bani.

Potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurori a reiesit ca, referitor la infractiunile de dare si luare de mita, in perioada aprilie 2009 - mai 2011, in scopul de a indeplini ori de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, precum si de a indeplini acte contrare acestora, Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al LPF, cu sprijinul lui Florin Badita, Bogdan-Dumitru Dragomir si Bodu SRL, a pretins 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, din care a primit 3.100.000 de euro de la RCS - RDS SA. Banii primiti au fost dati sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune, incheiat in 15 august 2009, pentru finantarea afacerii Crystal Palace Ballrooms, scrie News.ro.

"Contractul respectiv a fost incheiat intre societatile Bodu SRL, detinuta de Dumitru Dragomir si RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpatilor Dinei Mihai si Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA. Banii respectivi au fost pretinsi si primiti de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, incheiat la data de 8 aprilie 2008 intre L.P.F. si consortiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrata de inculpatul Bendei Ioan si o alta societate", precizeaza DNA in comunicatul de marsi.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

In ceea ce priveste infractiunea de spalare de bani, DNA mentioneaza ca in perioada 2015 - 2016, pe parcursul urmaririi penale desfasurate in aceasta cauza, intre societatile RCS - RDS SA, reprezentata de Serghei Bulgac, in calitate de administrator si director general (care a beneficiat de sprijinul lui Bendei Ioan si al Dinei Mihai) si Bodu SRL, reprezentata de Badita Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul lui Dumitru Dragomir si al lui Bogdan-Dumitru Dragomir) si alte persoane juridice s-au incheiat mai multe acte juridice in legatura cu contractul de asociere in participatiune din data de 15 august 2009.

"A rezultat ca patru dintre aceste acte juridice reprezinta, in parte, forme alternative tipice de spalare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevarata natura a existentei sumei de 3.100.000 euro in patrimoniul societatii Bodu, dar si in scopul de a ajuta persoanele care au savarsit infractiunile de dare si luare de mita sa se sustraga de la urmarire penala. Practic, in urma unor operatiuni juridice complexe, a fost schimbata natura sumelor platite, acestea fiind transferate artificial inapoi in patrimoniul RCS - RDS", noteaza procurorii.

Citeste si:
VIDEO Dumitru Dragomir a sărit la bătaie, după ce a fost provocat...
VIDEO Dumitru Dragomir a...

Concret, in cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I "PARTENER”, in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011. In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, consortiul de firme din care facea parte SC RCS - RDS SA a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). In 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase, sustin procurorii DNA.

"In aceste imprejurari, inculpatul Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor SC RCS - RDS SA sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir sa sustina interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, intre SC Bodu SRL-societate controlata de presedintele L.P.F. si reprezentata de inculpatul Badita Florin-Bogdan si SC RCS & RDS SA s-a incheiat un contract de asociere in participatiune. Continutul contractului a fost anume conceput de parti astfel incat sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cat mai bine vointa lor reala, aceea de a da, respectiv de a lua mita", precizeaza DNA.

Citeste si:
Năsui: Fiecare ministru are de ales între complicitate cu mafia și...
Claudiu Năsui: Fiecare...

Potrivit comunicatului citat, in baza acestui contract, in perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS - RDS SA a platit catre SC Bodu SRL, in 27 de transe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei), iar intre 2015 si 2016, partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune au actionat pentru "spalarea” si "curatarea” sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia.

"Astfel, intre SC RCS - RDS SA, SC Bodu SRL si Sc Integrasoft Srl au fost incheiate mai multe acte juridice, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus. Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre SC RCS - RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere. In vederea confiscarii speciale, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor ce apartin societatilor comerciale BODU SRL (pana la concurenta sumei de 16.771.659 lei) si RCS & RDS SA (pana la concurenta sumei de 13.714.414 lei)", se mai arata in comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Citeste si:
Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită. Acesta a fost reținut...
Dumitru Buzatu, prins în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.