Social 21 August 2017 18:00
Trei dintre cele sapte orase inscrise in competitie au ramas in cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din Romania. Doar unul dintre acestea va dobandi titlul si, implicit, premiul in valoare de 50.000 de euro acordat de Banca Comerciala Romana. Viitoarea Capitala a Tineretului din Romania va fi anuntata in cadrul Summitului Tinerilor, editia a 2-a, care va avea loc in luna noiembrie la Bacau.

A doua competitie organizata in cadrul programului national Capitala Tineretului din Romania, care functioneaza pe principii similare cu Capitala Europeana a Tineretului, titlu detinut de Cluj-Napoca in 2015, a atras un numar impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galati, Iasi, Ploiesti, Satu Mare si Suceava. In urma evaluarii formei simplificate a candidaturilor de catre un juriu independent, trei dintre acestea au fost desemnate pentru a merge in cea de-a doua runda in calitate de finalisti: Baia Mare, Iasi si Satu Mare. Municipalitatile acestor orase, in parteneriat cu sectorul local de tineret, trebuie sa depuna pana pe 15 octombrie un dosar detaliat in care sa dezvolte conceptele propuse in prima runda.

#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, isi propune sa testeze de-a lungul unui an un program menit sa creeze oportunitati atractive pentru tineri, astfel incat acestia sa fie activi si determinati sa ramana si sa se implice in comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autoritatilor locale, organizatiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, institutiilor si mediului de afaceri.

Municipiul Iasi propune conceptul “IS ON”, care descrie starea pe care programul „Iasi Capitala Tineretului din Romania” intentioneaza sa o induca tinerilor din oras. Acest imbold se bazeaza pe trei actiuni complementare menite sa culeaga idei din comunitate, sa creeze conditii optime si sa se asigure de finalitatea initiativelor de dezvoltare urbana.

Conceptul ”CONNECT TO SATU MARE” are ca focus conectarea si reconectarea tinerilor la dezvoltarea orasului, prin incurajarea participarii active a tinerilor in comunitatea locala, acestia avand atat rolul de beneficiar, cat si pe cel de facilitator

Programul national este coordonat de Guvernanta Programului Capitala Tineretului din Romania – Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Federatia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT si Banca Comerciala Romana (BCR) - si isi propune sa dezvolte modul in care autoritatile locale colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale de tineret si cu mediul privat pentru a pune tinerii din Romania in centrul procesului de dezvoltarea urbana.

Citeste si:
Centura Satu Mare, deschisă circulației cu o întârziere de un an și...
Centura Satu Mare a fost...

Potrivit unui comunicat remis 9am, juriul care evalueaza proiectele propuse de catre cele trei orase candidate este alcatuit din 24 de reprezentanti ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizatiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare si ai unor institutii publice.

Acestia sunt: Cristian Cojocaru (Ministerul Tineretului si Sportului), Marin Florian, Liviu Rogojinaru si Daniela Visoianu (Consiliul Economic si Social), Adeline Dan (Asociatia Municipiilor din Romania), Vlad Stefan (Consiliul National al Elevilor), Vlad Chereches (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania), Anca Nastase (Federatia VOLUM), Mihaela Girleanu (Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei”), Denisa Samek (Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania), Gabriel Postolache (Federatia Tinerilor din Bacau), Mihai Vilcea (Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis), Alexandru Bindar (PSD), Maria Forna (PNL), Ana Ciceala (USR), Claudiu Catana (ALDE), Gabriel Popa (PMP), Gered Imre (UMDR), Florin Godean (Adecco Romania), Diana Lupescu (Pepsi), Ioana Vieru (VISA).

Citeste si:
Un elev a fost la un pas să incendieze un liceu, pentru o filmare...
VIDEO Un elev a fost la un...

Mai multe detalii despre desfasurarea programului Capitala Tineretului din Romania gasiti aici.

Editia 2017 a programului se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, recunoastere acordata in 2016 si care confirma valoarea conceptului si succesul fazei pilot.

Primul oras din Romania care a purtat acest titlu si si-a asumat pionieratul acestui program a fost Timisoara, in perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de catre Bacau, oras desemnat in urma organizarii unei competitii si care va detine titlul de Capitala Tineretului din Romania pana pe 1 mai 2018. Detalii despre evenimentele care au loc in aceasta perioada la Bacau in cadrul proiectului gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.