Iti mai amintesti vacantele copilariei? Ultima zi de scoala cand priveai spre urmatoarele trei luni din viata ta si nu vedeai decat zile insorite, libertate si soarele care straluceste pe un camp inflorit in august?

Este usor sa uiti acest sentiment la maturitate, cand stresul si sarcinile zilnice iti mananca din zilele de concediu. Toti angajatii din Romania au dreptul la cel putin 20 de zile de concediu de odihna anual, insa multi dintre ei nu profita de ele. Multi dintre angajati cred ca vor ramane in urma la locul de munca sau ca vor fi sariti din vedere la urmatoarea promovare, daca isi permit luxul unei vacante platite de angajator.

Realitatea este insa alta. Potrivit studiilor, angajatii sunt mai productivi dupa ce au fost in concediu, iar acest lucru se traduce automat si in avantaje pentru angajator. Iar cariera ta nu va avea decat de castigat.

Pentru cei mai multi dintre romani, insa, si banii reprezinta o problema atunci cand vine vorba de concedii. Asta nu inseamna ca trebuie sa sari peste concediu ani la rand. Efectele asupra starii tale psihice si fizice pot fi devastatoare, daca iti faci acest obicei. Si de ce sa te joci cu sanatatea ta cand ai la dispozitie aceasta varianta simpla si accesibila de a profita de zilele de concediu la care ai dreptul prin lege? Creditul poate fi accesat foarte usor, are dobanda fixa sau variabila, la alegerea ta, si zero comisioane de analiza. Datoria poate fi achitata intr-o perioada de maximum 5 ani si in tot acest timp beneficiezi gratuit si de o asigurare de viata. Simplu, nu?

Iata care sunt beneficiile unui concediu dupa ani la rand de munca:

1. Vacantele iti asigura starea de fericire

Este evident ca suntem mai fericiti in concediu decat atunci cand muncim, insa este usor sa scapi din vedere acest lucru atunci cand lista de sarcini zilnice se aglomereaza, iar vacanta incepe sa para inca un punct pe care trebuie sa-l bifezi neaparat. Insa cercetarile arata ca, dupa un concediu, angajatii sunt mai putin stresati si tensionati. In plus, au mai multa energie, putere de munca si sunt intr-o dispozitie mai buna. Apoi, oamenii care tocmai s-au intors din concediu sunt mai impacati cu vietile lor decat inainte.

2. Vacantele iti imbunatatesc sanatatea

Stresul cronic pune presiune serioasa pe organismul tau si te predispune la boli grave. Desi oamenii au nevoie si de perioade mai stresante in viata, este, de asemenea, important sa stim si cand sa tragem linie si sa ne luam cateva zile de concediu pentru a ne relaxa. Un concediu ii da ragaz organismului tau sa se recupereze si sa se repare. Oamenii aflati in concediu se simt automat mult mai sanatosi, arata studiile. La intoarcere se plang mai putin de dureri fizice, iar nivelul de colesterol scade semnificativ.

3. Vacantele iti maresc productivitatea

Vacantele sunt un lucru binevenit in viata angajatului, insa care sunt beneficiile pentru anagajator, atunci cand un salariat pleaca in concediu? Potrivit studiilor, persoanele care pleaca regulat in vacanta au mai putine sanse sa sufere de sindromul de burnout (stare de epuizare fizica, psihica si emotionala), cauzat de stres. De asemenea, dupa perioada de concedii, rata absenteismului la locul de munca scade. Nu in ultimul rand, la intoarcerea din vacanta, sarcinile zilnice par mai simple si mai usor de rezolvat.

Tu cand ti-ai luat concediu ultima data?

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.