Social 2 August 2017 21:35 de Clara Vacaru
Omul de afaceri Puiu Popoviciu - condamnat definitiv, miercuri, de magistratii instantei supreme, la sapte ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa" - a fost dat in urmarire nationala, in conditiile in care nu a fost gasit la locuinta sa.

Joi, Politia ar urma sa ceara instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, intrucat exista informatii certe ca omul de afaceri a parasit tara, au declarat pentru News.ro surse apropiate anchetei.

Conform surselor citate, omul de afaceri ar fi plecat din Romania recent, in conditiile in care pe numele sau nu exista nicio restrictie.

Surse din Politie au precizat, pentru News.ro, ca ultimul domiciliu declarat de Puiu Popoviciu figureaza la Monaco.

Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de inchisoare

Politia Capitalei a primit, miercuri seara, mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu, iar la adresa acestuia din Bucuresti s-a prezentat o echipa de la Biroul Urmariri al Politiei, pentru a-l ridica pe omul de afaceri si a-l duce la penitenciar. Intrucat nu a fost gasit la locuinta din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat in urmarire nationala, iar joi Politia ar urma sa ceara instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, intrucat exista informatii certe ca omul de afaceri a parasit tara.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, de magistratii instantei supreme, la sapte ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa", in care este judecat alaturi de alte noua persoane. In prima instanta, Popoviciu fusese condamnat la noua ani de inchisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate in acest dosar, faptele s-au prescris.

Ioan Nicolae Alecu - 6 ani de inchisoare

Alte condamnari in acelasi dosar:

- Ioan Nicolae Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, a primit sase ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, ICCJ mentinand astfel pedeapsa initiala dispusa de Curtea de Apel Bucuresti,
- Andrei Mihai Bejenaru, condamnat in prima instanta la 7 ani de inchisoare, a primit 6 ani de inchisoare,
- Stefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind mentinuta astfel pedeapsa dispusa de Curtea de Apel.
- Cornel Ilie Serban, fost sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani si sase luni de inchisoare, la fel ca in prima instanta
- Petru Pitcovici, fost sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare. Pitcovici fusese condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la doi ani de inchisoare cu executare.

Citeste si:
Ioan Neculaie, dat în urmărire internaţională, a fost reținut în...
Omul de afaceri Ioan...

Pentru celelalte patru persoane judecate in acest dosar si condamnate in prima instanta, in 30 mai 2016 s-a indeplinit termenul de prescriptie a faptelor, astfel ca procesul a incetat. Acestia sunt:

  • Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucuresti si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000,
  • Ioan Todiras, fost viceprimar al Primariei Sectorului 1,
  • Lizeta Minea, fost secretar al Primariei sector 1
  • Gheorghe Petrulian, fost sef OCOOTA Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/200.
Decizia ICCJ este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat contestatiile formulate de inculpatii din dosarul "Ferma Baneasa” fata de deciziile de condamnare dispuse de Curtea de Apel Bucuresti in acest dosar privind fapte de coruptie legate de tranzactionarea la un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului si aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Citeste si:
Dosarul "Baneasa": Cele 224 de hectare din nordul Capitalei reintra...
Dosarul "Baneasa": Cele 224...

In iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucuresti, la noua ani de inchisoare cu executare in dosarul "Ferma Baneasa", pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. Nicolae Alecu a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu, Andrei Bejenaru a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Stefan Diaconescu, fost secretar stiintific si rector in cadrul USAMV, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu.

Cornel Ilie Serban, fost sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce Petru Pitcovici, fost sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, a fost condamnat la doi ani de detentie, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucuresti si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, la un an de inchisoare. Ioan Todiras, fost viceprimar al Primariei Sectorului 1, a fost condamnat si el la un an de inchisoare cu executare, iar Lizeta Minea, fost secretar al Primariei sector 1, a primit doi ani cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii. De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost sef OCOOTA Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/200, a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

Citeste si:
Dan Andronic urmează să presteze muncă în folosul comunității
Dan Andronic, condamnat...

Judecarea in dosarul “Ferma Baneasa” a inceput in decembrie 2012.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale", a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de Popoviciu.

"In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale", au scris procurorii in rechizitoriu.

Citeste si:
R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru abuzuri...
R. Kelly a fost condamnat la...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.