Social 31 Iulie 2017 15:48
C.A.P.I.M.E.D. Romania (Asociatia Romanilor din Italia), cu sediul la Palermo, in regiunea Sicilia, Italia, avertizeaza Guvernul Romaniei cu privire la pericolele la care se expun romanii care merg sa munceasca in Italia. Premierul Romaniei, Mihai Tudose, ar trebui sa analizeze situatia cu atentie si sa dispuna masuri de urgenta pentru protejarea muncitorilor abuzati. C.A.P.I.M.E.D. Romania a tras aceste semnale de alarma in ultimii sapte ani.

Iata cateva date despre romanii plecati in straintate:

  • in Italia erau, la sfarsitul anului 2016, 1.151.395 de romani, conform datelor oficiale ISAT.
  • De fapt, in Italia sunt peste 3 milioane de romani, dintre care peste jumatate nu sunt inregistrati cu forme legale.
  • Cresterea numarului de romani care pleaca anual in Italia este in medie cu circa 4% mai mare fata de anul trecut,
  • Circa 70% dintre romanii din Italia sunt femei.
  • Cei peste 1,5 milioane de romani care merg sa munceasca in Italia fara contracte de munca, dintre care peste 700.000 sunt femei, reprezinta un grup vulnerabil fara niciun fel de sprijin.
Presa din Romania a fost informata in aceste zile in legatura cu o noua descoperire a Politiei din Italia: alte zeci de romani abuzati, din nou, pe plantatiile din sudul Italiei. De fapt, in fiecare saptamana, in ultimele luni, au fost violate, sechestrate si ucise romance, o femeie de 60 de ani s-a sinucis, dupa ce a lucrat ca badanta timp de 15 ani, iar alta si-a ucis concubinul italian care o abuza. Au fost perioade in care trei femei pe zi au fost ucise in Italia. In aceste zile, si in Spania au fost gasiti romani tratati ca sclavi, platiti cu sume foarte mici pentru munca la camp si cazati in corturi, fara apa curenta si fara minime conditii de igiena. Ultimele trei guverne nu au luat in considerare informarile din partea C.A.P.I.M.E.D. Romania si nici proiectul strategic - „Vreau sa lucrez legal in Europa mea! - depus de C.A.P.I.M.E.D. Romania, pentru a sprijini in mod real romanii plecati la munca in Italia.

Potrivit unui comunicat remis 9am, autoritatile din Romania nu stiu nici cati romani sunt plecati la munca in strainatate, fara forme legale, nici cati roman mor anual si nici macar nu pot fi repatriati, pentru a fi inmormantati.

Datele statistice arata o situatie halucinanta: peste 4,5 milioane de romani muncesc in tarile europene, multi nefiind inregistrati, iar in fiecare zi sunt sute de romani abuzati de angajatorii care ii forteaza sa lucreze in conditii mizere, de violatori, de functionari, dar si de legislatia discriminatorie. Cu toate acestea, cifrele oficiale arata ca romanii au trimis acasa peste 55 de miliarde de Euro, mai mult decat investitorii straini si mai mult decat a primit Romania de la Uniunea Europeana.

Ministerul Pentru Romanii de Pretutindeni ar trebui sa renunte la finantarea proiectelor asa-zis culturale si sa finanteze proiecte integrate, parte dintr-o strategie care ar putea salva atat romanii abuzati astazi in strainatate, cat si Romania de maine, care va trebui sa se ocupe de o populatie bolnava, cu nevoi speciale si fara drept la asistenta sociala si medicala, dupa zeci de ani de munca la negru.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

O Romanie care isi va primi actualii copii care nu au acces la educatie si sunt abuzati in strainatate, iar peste 10-20 de ani vor fi adulti fara pregatire profesionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.