Social 25 Iulie 2017 13:18 de Clara Vacaru
Procurorii si-au retras contestatia la decizia magistratilor Curtii de Apel Timisoara de revocare a masurii arestarii provizorii in vederea extradarii in cazul activistei turce Oral Nalan, in sedinta de marti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa dispuna eliberarea din arest a activistei pentru drepturile omului retinuta de autoritatile romane in urma cu doua saptamani, desi avea statut de refugiat in Belgia.

Dupa proces, avocatul lui Oral Nalan a aratat ca decizia Parchetului este una normala si inteleapta, iar Ministerul Public recunoaste astfel greseala facuta de Politia de Frontiera.

"Ministerul Public recunoaste astfel greseala facuta de Politia de Frontiera in momentul in care nu a identificat clar documentul de calatorie cu care Nalan a intrat in tara. Din nefericire, autoritatile romane s-au confruntat cu un caz neobisnuit si a fost nevoie de interventia Interpol ca si organizatie internationala. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a sterge cazul lui Nalan din baza de date. Acesta greseala a costat-o pe clienta mea indepartarea de familie si privarea de libertate si a costat-o rememorarea unor traume”, a aratat avocatul Alin Speriuti Vlad.

Intrebat ce asteapta de la celalat proces, de extradare efectiva care urmeaza sa se judece la Curtea de Apel Timisoara in 31 iulie, aparatorul lui Nalan Oral a aratat ca, in mod normal, acest proces ar trebui sa inceteze ca urmare a retragerii cererii Parchetului General. El a mai criticat Interpol, care a fost nevoit sa retraga alerta rosie in cazul Nalan, acesta fiind singurul caz de acest fel de pana acum.

"Interpol a retras alerta rosie, mandatul din baza de date, nu datorita unei erori tehnice, ci datorita unei analize juridice comunicata biroului Interpol din Romania, care a comunicat atat Curtii de Apel Timisoara, cat si Parchetului. In aceeasi zi, Curtea de Apel Timisoara a stabilit din oficiu un termen si a remediat situatia. Din datele pe care noi le avem, Interpol pana acum nu a cenzurat niciun mandat international de arestare. Cazul lui Nalan este singular”, a mai precizat Speriuti Vlad.

Oral Nalan va fi eliberata

Curtea de Apel Timisoara a decis, joi, punerea in libertate a activistei turce Oral Nalan, care are statut de refugiat in Belgia si care a fost arestata preventiv in urma cu mai mult de o saptamana dupa ce a fost retinuta la Vama Nadlac pentru ca se afla pe o lista a Interpol.

Oral Nalan, in varsta de 38 de ani, a fost retinuta pe 8 iulie, cand venea din Ungaria si se indrepta spre Bulgaria, impreuna cu fiica sa in varsta de 10 ani si cu un grup de prieteni. Vamesii romani au constatat ca pe numele femeii exista un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de inchisoare pentru terorism.

Citeste si:
Și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina
O activistă din Rusia și-a...

Potrivit presei din Belgia, unde au avut loc manifestatii de sustinere pentru Oral Nalan, activista, care studiaza la o facultate de informatica din Bruxelles si ar urma sa primeasca cetatenie belgiana anul viitor, este acuzata de apartenenta la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Avocatii activistei au atras atentia ca Politia de Frontiera romana a confundat actul prezentat de Oral Nalan la granita cu un pasaport si nu a luat in calcul statutul de refugiat.

Curtea de Apel Timisoara a dispus, dupa retinere, arestarea preventiva a lui Oral Nalan pentru pe perioada de 30 de zile, iar intre timp Romania a demarat procedurile de extradare.

In semn de protest, Oral Nalan a facut greva foamei in primele zile dupa retinere.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.