Social 24 Iulie 2017 10:53
Alba Iulia, Baia Mare, Galati, Iasi, Ploiesti, Satu Mare si Suceava sunt orasele care s-au inscris anul acesta in competitia pentru titlul Capitala Tineretului din Romania.

A doua competitie organizata in cadrul acestui program national, care functioneaza pe principii similare cu Capitala Europeana a Tineretului, titlu detinut de Cluj-Napoca in 2015, a atras un numar impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galati, Iasi, Ploiesti, Satu Mare si Suceava.
Programul este coordonat de Guvernanta Capitalei Tineretului din Romania – Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Federatia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT si Banca Comerciala Romana (BCR) - si isi propune sa dezvolte modul in care autoritatile locale colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale de tineret si cu mediul privat pentru a pune tinerii din Romania in centrul procesului de dezvoltarea urbana.
Editia 2017 a programului se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, E.S. Klaus Werner Iohannis, recunoastere acordata in 2016 si care confirma valoarea conceptului si succesul fazei pilot.

In prezent, titlul este detinut de Bacau, oras care va preda stafeta pe 2 mai 2018, de Ziua Nationala a Tineretului. Orasul care va castiga acest titlu va primi din partea Bancii Comerciale Romane (BCR), co-initiator al programului, un premiu in valoare de 50.000 de Euro. Acest premiu reprezinta atat un punct de pornire pentru finantarea proiectelor propuse de orasul castigator al titlului, cat si o resursa disponibila pentru contributia proprie in atragerea de surse aditionale de finantare.

Potrivit unui comunicat remis 9am, evaluarea proiectelor inscrise se va face in doua etape, de catre un juriu independent format din reprezentanti ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizatiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare si ai unor institutii publice. Prima etapa consta in evaluarea formei simplificate a candidaturilor, in urma careia vor fi desemnate, in luna august, orasele finaliste. Ulterior, acestea vor depune candidaturile complete pana in data de 15 octombrie, urmand ca orasul castigator sa fie anuntat pe 12 noiembrie, in cadrul Summitului Tinerilor, care va avea loc in actuala Capitala a Tineretului din Romania, Bacau.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Mai multe detalii despre desfasurarea programului Capitala Tineretului din Romania gasiti aici.

Primul oras din Romania care a purtat acest titlu si si-a asumat pionieratul acestui program a fost Timisoara, in perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de catre Bacau, oras desemnat in urma organizarii unei competitii si care va detine titlul de Capitala Tineretului din Romania pana pe 1 mai 2018. Detalii despre evenimentele care au loc in aceasta perioada la Bacau in cadrul proiectului gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.