Social 21 Iulie 2017 09:11
Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Botosani Raluca Stancescu a fost retinuta 24 de ore pentru santaj, instigare la favorizarea faptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justitiei si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, anunta DNA.

In afara de Raluca Stancescu, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore si pentru Catalin Stavara, pentru santaj.

Stancescu si Stavara urmeaza sa fie prezentati vineri Curtii de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 20.07.2017, pentru Constantin Batca, aget de politie in cadrul Politiei municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale, pentru savarsirea infractiunilor de favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata si compromiterea intereselor justitiei.

De asemenea, si alte persoane sunt vizate in ancheta.

"In cursul lunii octombrie 2015, inculpata Stancescu Raluca impreuna cu inculpatul Stavara Catalin, folosindu-se de autoritatea conferita de functia sa - prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, a exercitat acte de constrangere psihica asupra unei persoane. Concret, cei doi au incercat sa determine persoana respectiva sa efectueze demersurile necesare in vederea cedarii in mod injust a dreptului de proprietate asupra a doua imobile (apartament si garsoniera), situate in municipiul Botosani, in favoarea unei rude a inculpatului Stavara Catalin", sustin procurorii.

In opinia lor, "prin constrangerea psihica exercitata, inculpatii Stancescu Raluca si Stavara Catalin au urmarit sa-i induca persoanei respective o stare de temere prin aceea ca in situatia exprimarii unui refuz, va suferi repercusiuni specifice raspunderii penale prin demararea unor cercetari fata de persoana sa si a membrilor familiei sale, vizand savarsirea unor pretinse infractiuni de evaziune fiscala si trafic de persoane".

De asemenea, conform DNA, "in perioada 30.10.2015 – 04.02.2016, inculpata Stancescu Raluca, in aceeasi calitate, l-a determinat in mod direct pe inculpatul Batca Constantin, agent de politie in cadrul Politiei municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale, sa tergiverseze cercetarile pe care le efectua intr-o cauza penala fata de inculpatul Stavara Catalin, pentru savarsirea unei infractiuni de lovire sau alte violente, in scopul ingreunarii cercetarilor penale si favorizarii acestuia din urma".

In 4 februarie 2016, Stancescu l-a determinat pe Constantin Batca sa-i puna la dispozitie, fara drept, un suport optic ce continea inregistrari ale unor camere de supraveghere, mijloc de proba in acelasi dosar penal, in vederea favorizarii lui Catalin stavara, lucru pe care agentul de politie l-a si facut in cursul aceleiasi luni, scrie News.ro.

"In aceeasi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fara drept, inculpatului Stavara Catalin date nedestinate publicitatii, cu caracter confidential, rezultate din supravegherea tehnica a unei persoane, realizata in contextul instrumentarii unui dosar penal. Prin acest demers au fost afectate atat interesele si activitatea Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, ca unitate de parchet pe rolul careia se afla cauza respectiva, cat si interesele legale ale persoanei respective, ale caror drepturi si libertati fundamentale fusesera restranse in contextul supravegherii sale tehnice, strict in conditiile prevazute de lege si autorizate de judecatorul de drepturi si libertati", afirma procurorii.

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.