Social 19 Iulie 2017 15:18 de Clara Vacaru
Persoanele care au supravietuit unui infarct trebuie sa inteleaga ca recuperarea este esentiala si sa stie ca riscul de a dezvolta al doilea infarct este mare, a sustinut Gabriela Sarca, medic cardiolog in cadrul Fundatiei "Pop de Popa", cu prilejul lansarii campaniei "Cate vieti are inima ta?".

"Pacientii care au avut norocul sa supravietuiasca trebuie sa inteleaga ca recuperarea post-infarct este esentiala si sa stie ca riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Si la fel de important este ca pacientul sa inteleaga ca viata lui nu mai poate fi la fel. Trebuie sa duca un stil de viata sanatos, sa faca miscare, sa mearga regulat la controale medicale si sa tina cont de tratamentul si indicatiile recomandate de medic", a spus Gabriela Sarca, potrivit AGERPRES.

Potrivit medicului cardiolog, numai asa poate fi prevenit un al doilea infarct care, in cele mai multe cazuri, se dovedeste a fi fatal.

"Mesajul principal pe care dorim sa-l transmitem in cadrul acestei campanii este ca inima trebuie ingrijita, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular", a precizat Gabriela Sarca.

Ea a subliniat ca oamenii trebuie sa fie atenti la factorii de risc — fumatul, sedentarismul, diabetul zaharat.

"Am vazut multi parinti care vor sa-si scuteasca copiii sa faca sport, lucru care nu este in regula. Trebuie sa facem multa miscare. Sa mergi pe jos nu costa nimic. De asemenea, fumatul dauneaza foarte mult. La fel diabetul zaharat, pentru ca oamenii si-au schimbat stilul de a manca (...) Pacientul trebuie sa aiba un stil de viata total schimbat, sa aiba grija la alimentatie, sa mearga periodic la medicul de familie", a aratat Gabriela Sarca.

Campania "Cate vieti are inima ta?" a fost lansata de catre Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in colaborare cu Fundatia ,,Pop de Popa' pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC), si are obiectivul de a atrage atentia asupra impactului bolilor cardiovasculare si mai ales asupra riscului cardiovascular marit la care sunt expusi pacientii care au suferit un prim infarct.

Citeste si:
De ce mor subit tinerii sub 40 de ani. Motivele care duc la infarct...
De ce mor subit tinerii sub...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.