Social 19 Iulie 2017 13:12 de Clara Vacaru
Partidul Uniunea Salvati Romania considera revoltator faptul ca Dan Voiculescu a putut fi eliberat conditionat dupa ce a executat efectiv mai putin de o treime din pedeapsa, iar statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA.

Pasivitatea autoritatilor controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit sa valorifice la licitatie bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denota inca o data toleranta coalitiei aflate la guvernare fata de furtul din banii publici. USR considera inacceptabil faptul ca Dan Voiculescu a putut sa beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrari ”stiintifice” a caror valoare nu fost certificata de nicio institutie academica. Toate aceste lucrari au fost elaborate in decurs de numai un an si jumatate, ceea ce ridica serioase semne de intrebare cu privire la autenticitatea lor”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de USR.

Partidul subliniaza faptul ca Dan Voiculescu este, ”alaturi de personaje controversate” precum George Copos si George Becali, unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, initiata de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipata a numeroase persoane condamnate in marile dosare de coruptie.

Pana in august anul trecut, aceasta lege prevedea reducerea cu cate 30 de zile de pedeapsa pentru fiecare lucrare stiintifica publicata sau inventie brevetata. Legea a fost modificata de Guvernul Ciolos prin OUG nr. 24/2016 in sensul ca indiferent de numarul lucrarilor sau inventiilor, detinutii beneficiaza de o scadere a pedepsei de maxim 20 de zile. In prezent, conform aceleasi ordonante de urgenta, caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de detinuti trebuie atestat de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice. Anterior insa, aceste lucrari nu erau certificate de nicio institutie abilitata in domeniu, ceea a permis persoanelor condamnate, inclusiv lui Dan Voiculescu, sa obtina reduceri de pedeapsa in baza unor volume de o calitate academica indoielnica”, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

USR mai adauga ca cere adoptarea in forma initiala a legii de aprobare a OUG nr. 24/2016, care va ajunge pe masa Parlamentului in sesiunea din toamna, fara ca PSD-ALDE ”sa o macelareasca” asa cum s-a intamplat in cazul OUG nr. 54/2016 privind contraventiile silvice si OUG nr. 79/2016 privind reforma in sanatate.

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, a fost eliberat conditionat, urmare a deciziei de marti a magistratilor Tribunalului Bucuresti.

Motivarea judeactorilor care l-au eliberat pe Voiculescu

Judecatorii arata ca pana la 24 mai Dan Voiculescu a executat in total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat in dosarul ICA, depasind limita minima de 1.217 zile care reprezinta o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se considera executate in urma muncii prestate si in urma redactarii de lucrari stiintifice.
Citeste si:
Drumul către eliberare: Cum să îți înfrângi viciile și să îți...
Drumul către eliberare: Cum...

De asemenea, judecatorii vorbesc despre "staruinta in munca”, atat prin participarea la curatenie, cat si prin scrierea a 11 lucrari stiintifice.

Mai mult, judecatorii spun ca Voiculescu nu a fost sanctionat disciplinar niciodata, avand un "comportament exemplar, adecvat normelor institutionale” si a participat constant la activitati educationale, primind mai multe recompense.

In motivarea deciziei se mai precizeaza ca Dan Voiculescu a castigat 1.882 de credite, participand la 48 de programe educationale in cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea indreptarii comportamentului acestuia.

Dosarul privind cererea de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberari conditionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este incarcerat Dan Voiculescu, iar in 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind ca "scopul pedepsei in cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins", astfel ca se impune amanarea liberarii conditionate.

Citeste si:
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, urmărit penal de DNA pentru...
Robert Negoiță, primarul...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.