Social 19 Iulie 2017 18:07
In perioada 2 - 6 august 2017, va avea loc, in spatii deosebite din punct de vedere istoric si architectural, editia a V-a a Turneului National “Muzica in Palatele Romaniei”, organizat de Asociatia Pro Valores si finantat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania.

Dupa incredibilul succes al concertului semnal care a avut loc pe 11 iunie la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, protagonistul evenimentului itinerant – menestrelul modern Nicolae Szekely, va concerta la: Castelul Huniazilor din Hunedoara (Miercuri 2 august, ora 18), Palatul Magna Curia din Deva (Joi 3 august, ora 18), Palatul Marincu din Calafat (Vineri 4 august, ora 17), Castelul Peles de la Sinaia (Sambata 5 august, ora 16) si Cetatea Neamtului de la Targu Neamt (Duminica 6 august, ora 17).

Cu acesta ocazie Nicolae Szekely, insotit de cinci instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele Romaniei: vihuela, lauta, chitara renascentista, chitara baroca si arhilauta, va propune un periplu unic, incarcat de autenticitatea unei adevarate calatorii in istorie, plin de frumuseti sonore din perioada medievala si baroca. Cu acest prilej vor fi readuse in atentia iubitorilor contemporani ai muzicii, sonoritati imaginate de mari creatori de acum cateva sute de ani: Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni, Gaspar Sanz si multi, multi altii.

Potrivit unui comunicat remis 9am, Nicolae Szekely a castigat in 1987 locul I la Festivalul National de Chitara Clasica de la Sinaia. Dupa 1988 se stabileste in Hunedoara. In anii 90 organizeaza festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mures ii deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela si lauta, instrumente care ii acapareaza intreaga pasiune pentru muzica. Este activ la festivalurile medievale din tara si participa la un master-class cu Hopkinson Smith, care ii dezvaluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A sustinut recitaluri de muzica renascentista la: Cetatea Neamtului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificata de la Biertan, Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, Cetatea Rasnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelica Medias. Lumea muzicala a lui Nicolae Szekely persista in repertoriul medieval si renascentist, de o bogatie si profunzime nebanuite.

Citeste si:
Lord of the Dance revine în România în cadrul turneului aniversar...
Lord of the Dance revine în...

Mai multe amanunte aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.