Social 14 Iulie 2017 15:36 de Clara Vacaru
O usoara imbunatatire a regimului alimentar prin consumarea mai multor fructe, legume si peste poate creste in mod semnificativ speranta de viata, arata un studiu publicat miercuri in revista medicala americana New England Journal of Medicine.

Acesta este primul studiu care arata ca un regim alimentar mai sanatos, timp de cel putin doisprezece ani, reduce riscul de mortalitate cardiovasculara, spun cercetatorii de la Universitatea Harvard, conform AFP.

Ei au analizat legatura dintre schimbarile in alimentatie in cazul a aproape 74.000 adulti timp de doisprezece ani (1986-1998) si riscurile de a deceda in urmatorii doisprezece ani (1998-2010), scrie AGERPRES.

Pe parcursul acestei lungi perioade de observare, ei i-au intrebat pe participanti cu privire la regimul lor alimentar la fiecare patru ani, precum si in legatura cu stilul de viata si sanatatea lor la fiecare doi ani.

Studiul arata ca o imbunatatire a regimului alimentar pentru o perioada de doisprezece ani are ca rezultat o reducere a riscului de a muri in urmatorii doisprezece ani.

Tipurile de alimente care au contribuit cel mai mult la o imbunatatire a regimului au fost cerealele integrale, fructele, legumele si pestele sau acizii grasi (omega-3).

O crestere de 20% a calitatii regimului alimentar — care poate fi obtinuta prin simpla inlocuire a unei portii zilnice de carne rosie sau carnati cu nuci sau legume — a fost legata de o reducere de 8 pana la 17% a riscului de mortalitate.

In schimb, o deteriorare a calitatii alimentatiei a dus la o crestere a riscului de deces de 6 pana la 12% in aceeasi perioada.

In randul participantilor care au mentinut mai mult un regim alimentar sanatos, reducerea riscului de mortalitate din orice cauza a variat de la 9 la 14%.

In cazul celor care au avut o dieta relativ nesanatoasa la inceputul studiului, rezultatele indica faptul ca participantii care si-au imbunatatit scorul in ceea ce priveste produsele alimentare sanatoase si-au scazut semnificativ riscul de deces in anii urmatori.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.