Social 14 Iulie 2017 10:24
Un proiectil militar folosit in cadrul exercitiului Saber Guardian 17 care are loc in Centrul National de Instruire Intrunita „Getica” (CNII) din Cincu (judetul Brasov) a aterizat in gradina unui localnic din Merghindeal (judetul Sibiu), fara a exista probleme deosebite. Evenimentul este insa cercetat de catre Ministerul Apararii Nationale (MApN), avand in vedere ca munitia a parasit perimetrul protejat al poligonului.

"Comanda Centrului National de Instruire Intrunita „Getica” (CNII) din Cincu a fost informata joi, 13 iulie, in jurul orei 18.00, despre faptul ca un fragment metalic de munitie desprins in urma unui ricoseu a cazut pe un teren aflat la marginea localitatii Merghindeal, jud. Sibiu, la aproximativ 300 de metri lateral de marginea poligonului Cincu, fara a fi inregistrate victime", anunta MApN, potrivit News.ro.

La fata locului s-a deplasat o echipa de cercetare administrativa condusa de comandantul CNII, care investigheaza cauzele producerii evenimentului.

"Din observatiile echipei de cercetare, elementul metalic nu a cauzat o explozie la impactul cu solul", precizeaza ministerul, adaugand ca in poligonul Cincu s-au desfasurat, joi, intre orele 16.00-16.55, trageri de lupta cu armament de artilerie, precum si cu tehnica de tancuri si blindate.

Surse locale au declarat anterior, ca un proiectil folosit in cadrul exercitiului Saber Guardian 17 care are loc in Centrul National de Instruire Intrunita „Getica” (CNII) din Cincu (judetul Brasov) a aterizat in gradina unui localnic din Merghindeal (judetul Sibiu).

”Este o gradina, departe de populatie, nu s-au inregistrat probleme deosebite, dar evenimentul este cercetat de catre Ministerul Apararii Nationale, avand in vedere ca munitia a parasit perimetrul protejat al poligonului”, au precizat sursele citate.

Localitatile Cincu, din judetul Brasov, si Merghindeal, din judetul Sibiu sunt invecinate, legatura dintre ele fiind asigurata prin drumul judetean 105.

Sambata, la poligonul din judetul Cincu, este programata ”Ziua Distinsilor Vizitatori” ai exercitiului intrunit cu trageri de lupta “Getica Saber 17” din marja Saber Guardian 2017 (SG17).

Citeste si:
VIDEO Un mall din Kiev, lovit de bombardamentele rușilor
VIDEO Un mall din Kiev, lovit...

Aproximativ 5.000 de militari din sase tari, 650 de mijloace de lupta si 30 de aparate de zbor vor prezenta o demonstratie dinamica a unui exercitiu de tragere intrunit, care va include focuri de aviatie si artilerie, desfasurate in sprijinul unitatilor blindate terestre care apara zona impotriva unei amenintari.

Principalele structuri participante la exercitiu provin din Fortele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), respectiv Divizia 1 Cavalerie/Artilerie si Brigada 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie, si din Fortele Terestre Romane, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, Brigada 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” si Brigada 282 Infanterie Mecanizata „Unirea Principatelor”.

La finalul activitatii, va avea loc ceremonia de activare a comandamentului Brigazii Multinationale Sud-Est (MN BDE-SE), care se afla in coordonarea Comandamentului Multinational de Divizie (MND-SE HQ) si reprezinta una dintre masurile luate in urma Summit-ului NATO de la Varsovia pentru intarirea prezentei aliate inaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Aliantei.

Citeste si:
Franța construiește o nouă bază militară NATO în România
Franța construiește o nouă...

Saber Guardian 17 este cel mai mare exercitiu desfasurat in regiunea noastra, in perioada 11-20 iulie, la care participa 25.000 de militari, din 22 de tari aliate si partenere.

Exercitiul este condus de USAREUR si se desfasoara pe teritoriile nationale ale Bulgariei, Romaniei si Ungariei.

Pe teritoriul Romaniei, exercitiul are loc in peste 20 de poligoane si raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.