Social 13 Iulie 2017 15:39
Peste 500 de mii de femei din intreaga lume se imbolnavesc anual de cancer de col uterin, iar 250 de mii isi pierd viata din cauza acestei afectiuni. Pentru tara noastra acest subiect este cu adevarat delicat pentru ca suntem fruntasi in Europa, atat la numarul de imbolnaviri, cat si la cel de decese.

Responsabila pentru 70 la suta dintre cancerele de col este infectia cu tulpinile 16 si 18 ale virusului HPV, extrem de raspandit. Modul de transmitere este pe cale sexuala, iar cele mai multe infectari apar imediat dupa inceperea vietii intime.

Boala se instaleaza mai ales intre 35 si 55 de ani, iar cele mai expuse sunt femeile care neglijeaza examenul ginecologic si nu-si depisteaza la timp infectia cu HPV. In plus, riscul de boala creste la persoanele care-si incep viata sexuala mai devreme de 20 de ani, au parteneri sexuali multipli, nu se protejeaza, au carente de vitamina A, vitamina C si acid folic, fumeaza sau au rude de gradul 1 cu cancer de col uterin. Un simplu test extrem de accesibil poate evidentia modificarile care preced cancerul de col uterin.

Depistata devreme, boala este 95% vindecabila

“In stadiii incipiente, cancerul de col uterin este vindecabil in proportie de 95 la suta. In cazurile avansate, procentul scade la 30. Succesul terapiilor nu este dictat de varsta, ci de stadiul in care este depistata boala: daca este descoperita devreme, boala se poate vindeca si la 20 si la 45 de ani”, spune dr. Osman Temizkan, ginecolog la Altunizade, cel mai nou spital din cadrul grupului ACIBADEM.

“Femeile active sexual, cu varsta peste 21 de ani, trebuie sa-si faca testul Babes-Papanicolau o data la 3 ani pana la varsta de 30 de ani. Daca exista suspiciuni de cancer, atunci recomandam si testarea pentru tulpinile HPV. Dupa varsta de 30 ani, se recomanda testarea Babes-Papanicolau impreuna cu testarea pentru HPV, o data la 5 ani, pana la varsta de 65 de ani, chiar in lipsa unor suspiciuni de cancer”, declara expertul ACIBADEM.

Potrivit unui xomunicat remis 9am, testarea pentru HPV, alaturi de Babes-Papanicolau, creste sansele depistarii precoce a modificarilor precanceroase, arata rezultatele unui studiu amplu facut de medici americani si britanici pe un grup de 450 de mii de femei. In plus, medicii sfatuiesc reprezentantele sexului frumos sa vina la medic pentru orice secretie sau sangerare anormale, disconfort in timpul actului sexual sau dureri de spate, care pot fi semne de cancer.

“Daca testul Babes-Papanicolau sugereaza prezenta unei transformari maligne, este necesara efectuarea unei biopsii. Aceasta se face in cadrul colposcopiei, care ne ofera o buna vizualizare microscopica a zonei afectate. Cu ajutorul acestei metode, putem recolta celule din mai multe zone potential afectate, cu minimum de disconfort pentru paciente. Apoi, analiza probelor care se recolteaza foarte usor ne permite sa identificam celulele maligne, tipul de cancer, stadiul bolii si raspandirea acesteia”,
explica dr. Osman Temizkan.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Expertii spun ca speranta de viata este una extrem de buna daca pacientele ajung la medic in stadiu incipient de boala. In fazele de inceput ale bolii, echipele multidisciplinare de medici experimentati pot pastra intacte atat functia sexuala, dar si capacitatea femeii de a obtine pe cale naturala o sarcina si si de o a duce la bun sfarsit.

“Daca vorbim despre un cancer de col depistat in stadiu incipient, tratamentele performante precum laparoscopia si chirurgia robotica care se fac in ACIBADEM nu afecteaza deloc viata sexuala a pacientei. Asta pentru ca metodele aplicate de noi cu succes protejeaza cu brio inervatia zonei genitale tratate. Echipele de chirurgi cu experienta vor putea indeparta tesutul bolnav, cu protejarea celui sanatos si, astfel, functiile aparetelor genital si urinar nu vor fi deloc afectate. In stadiile avansate de boala, cand tratamentul chirurgical este completat de radioterapie, atunci viata sexuala, capacitatea reproductiva si functia urinara pot fi afectate din cauza sesiunilor repetate de expunere la iradiere”,
adauga expertul ACIBADEM.

Citeste si:
Oamenii de știință au descoperit un test de sânge care poate...
Oamenii de știință au...

Recuperarea dupa o astfel de interventie chirurgicala dureaza putin, iar pacienta poate pleca acasa dupa doua zile. Daca pacienta are nevoie de radioterapie sau de chimioterapie, aceste proceduri se pot aplica la 15 zile de la interventie. Cat despre monitorizarea cazurilor, pacientele revin la control dupa 3 luni.

La ora actuala, vaccinul anti HPV poate preveni 90 la suta dintre cancerele de col uterin pentru ca formulele avansate ofera protectie impotriva tuturor tulpinilor periculoase de virus. Acesta are eficienta maxima la tinerele cu varstele intre 9 si 26 de ani, daca nu au intrat niciodata in contact cu virusul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.