Social 7 Iulie 2017 16:24 de Clara Vacaru
Chimioterapia ar putea permite cancerului sa se raspandeasca in corp si de asemenea ar putea declansa tumori mult mai agresive, sugereaza un nou studiu citat joi de The Telegraph.

O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a studiat impactul medicamentelor asupra pacientelor diagnosticate cu cancer de san si a descoperit ca acestea sporesc posibilitatea ca celulele tumorale sa migreze in alte zone ale corpului unde sunt aproape intotdeauna letale.

Circa 55.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san in Marea Britanie in fiecare an, iar 11.000 urmeaza sa isi piarda viata din aceasta cauza, scrie AGERPRES.

Multor paciente le este administrata chimioterapia inainte de interventia chirurgicala, insa noua cercetare sugereaza ca, desi aceasta reduce tumorile pe termen scurt, ea ar putea totodata declansa raspandirea celulelor canceroase in corp.

Se crede ca medicatia toxica declanseaza un mecanism de reparare al corpului care in cele din urma stimuleaza tumorile sa devina din nou mai puternice. In plus, acesta sporeste numarul de "puncte de acces" pe vasele de sange, fapt ce permite cancerului sa se raspandeasca in organism.

Doctor George Karagiannis de la Colegiul de Medicina "Albert Einstein" din cadrul Universitatii Yeshiva din New York a descoperit ca numarul de ''puncte de acces'' a crescut la 20 de paciente carora le-au fost administrate doua medicamente obisnuite in cadrul chimioterapiei.

De asemenea, Karagiannis a observat ca in cazul soarecilor chimioterapia contra tumorilor mamare a inmultit numarul de celule canceroase care circulau in corp si in plamani.

Cercetatorul recomanda ca pacientele sa fie monitorizate in timpul chimioterapiei pentru a se verifica daca celulele tumorale au inceput sa circule in corp si daca au aparut ''puncte de acces''. ''O abordare ar fi aceea de se preleva o cantitate mica de tesut tumoral dupa cateva doze de chimioterapie preoperatorie. In cazul in care se observa ca numarul markerilor a crescut, am recomanda intreruperea chimioterapiei si efectuarea mai intai a interventiei chirurgicale, urmata de chimioterapie postoperatorie'', a subliniat cercetatorul care a precizat ca echipa sa efectueaza in prezent studii clinice extinse.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

''In cadrul acestui studiu nu am investigat decat diseminarea indusa de chimioterapie a celulelor tumorale in cancerul de san. In prezent lucram si la alte tipuri de cancer pentru a afla daca se genereaza efecte similare", a spus Karagiannis.

Studiul a fost publicat in jurnalul ''Science Translational Medicine''.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.