Social 6 Iulie 2017 14:00
„Stop Contrabanda”, campania desfasurata de British American Tobacco, se bucura, incepand cu aceasta luna, de sprijinul Politiei de Frontiera Romane. Politia de Frontiera Romana va furniza direct datele privind capturile de tigari, care vor fi disponibile in timp real pe website-ul www.stopcontrabanda.ro.

Parteneriatul dintre Politia de Frontiera Romana si campania “Stop Contrabanda” reprezinta un pas important in demersul de informare publica privind lupta autoritatilor impotriva contrabandei cu tigari.

„Ne bucura faptul ca una dintre principalele institutii specializate in prevenirea si eliminarea criminalitatii transfrontaliere ni se alatura in eforturile de transparentizare a actiunilor intreprinse de autoritati in lupta cu traficul ilicit de tigari. Acest lucru este cu atat mai important cu cat exista permanent amenintarea escaladarii contrabandei, ca urmare a impredictibilitatii fiscale si a instabilitatii politice, care pot afecta coerenta si performanta institutionala”, a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs in cadrul British American Tobacco.

“Avand in vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Politia de Frontiera Romana a intreprins si va continua sa aplice, independent sau impreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate in traficul ilegal cu tigarete. Dovada stau zecile de grupuri infractionale anihilate de Politia de Frontiera si cele peste 25 de milioane pachete de tigarete de contrabanda, a caror valoare depaseste 50 milioane euro, confiscate de politistii de frontiera numai in ultimii 3 ani.
Consider ca acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas inainte al institutiei in lupta impotriva contrabandei si in special a traficului ilicit de tigarete si contrafacerii.

Expertiza, consultanta si sprijinul BAT Romania sunt necesare pentru eficientizarea si finalizarea actiunilor pe care politistii de frontiera le intreprind in domeniul prevenirii si combaterii traficului ilegal si depistarii tigaretelor contrafacute care pot pune in pericol siguranta consumatorilor, fapt pentru care acest parteneriat deschide perspectiva dezvoltarii cooperarii cu reprezentantii producatorilor de tigarete, in beneficiul cetatenilor, in slujba carora ne desfasuram activitatea”, a declarat inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, Chestorul General Ioan Buda.

Citeste si:
Contrabandiști de țigări, ridicați de polițiști. Câți bani au fost...
Contrabandiști de țigări,...

Potrivit unui comunicat remis 9am, in cele patru luni de la debutul campaniei “Stop Contrabanda”, autoritatile romane au capturat peste 50 de milioane de tigarete, au retinut 320 de persoane si au confiscat peste 100 de vehicule folosite la transportul marfurilor de contrabanda. Valoarea totala a bunurilor confiscate se ridica la peste 35 milioane de lei. Datele sunt disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro.

Despre contrabanda cu tigari in Romania

  • Romania este una dintre cele mai afectate tari din Uniunea Europeana, a doua din Europa de Est, dupa Polonia.
  • Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la 6 ori mai mic decat in Romania.
  • Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adaugat pietei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual inca 40 milioane de euro.
  • In ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul roman a pierdut 4,8 miliarde de euro (aprox. 21,6 miliarde de lei).
  • Piata neagra a crescut cu 27% intre 2011 si 2016.
  • In primele 5 luni ale anului 2017, Politia de Frontiera a descoperit, in timpul actiunilor desfasurate in zona de competenta (in punctele de frontiera si zona cuprinsa de la frontiera pana la 30 km in interiorul tarii) 1.291.500 pachete tigari cu o valoare de peste 12,2 milioane lei, 472,33 kg tutun si au fost identificate si destructurate 16 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) in vederea savarsirii infractiunii de contrabanda cu tigari in care au fost identificate 78 persoane.
  • In anul 2016, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii 4,5 milioane pachete tigari, cu o valoare de peste 39,7 milioane lei, 221,5 kg tutun si au fost identificate si destructurate 47 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) in vederea savarsirii infractiunii de contrabanda cu tigari in care au fost identificate 304 persoane.
Citeste si:
Anchetă BBC: British American Tobacco, mită de 500.000$ pentru...
Anchetă BBC: British American...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.