Social 5 Iulie 2017 12:05
De pe „frontul” luptei cu cancerul, vestile sunt si bune, si rele. Cele bune ne vorbesc despre tot mai multe cancere care pot fi invinse daca sunt depistate in stadii incipiente. Cele rele ne spun ca tot mai multi oameni vor fi afectati de aceasta maladie, pe masura ce tot mai multe tari vor imbratisa stilul de viata al tarilor industrializate, stil considerat responsabil pentru incidenta maladiei. Cifrele cele mai pesimiste mentioneaza ca una din trei persoane va primi vestea acestui diagnostic. In aceste conditii, preventia este cea mai puternica arma.

„Statisticile mondiale arata ca 30% pana la 50% din mortile cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Este o cifra impresionanta, daca ne gandim ca 1 din 6 oameni moare de cancer. De asemenea, medicii spun ca multe tipuri de cancer au o rata de vindecare de peste 90% daca sunt descoperite la debut, iar tratamentul este pornit cat mai repede. Una dintre provocarile geneticienilor a fost si ramane sa dezvolte teste care sa depisteze cancerul cat mai timpuriu”, declara dr. Mariela Militaru, un nume de referinta in medicina genetica din Romania.

Unul dintre aceste teste a fost cel care detecteaza mutatiile genelor genei BRCA1 si BRCA2, „responsabile” cu cresterea riscului de cancer de san si, respectiv, ovarian. In mai, 2013, cunoscuta actrita Angelina Jolie soca lumea prin decizia sa de a face dubla masectomie si histerectomie, in urma testului care ii confirma mutatiile mostenite de la mama. „Efectul Jolie” a fost un adevarat bulgare de zapada, numarul femeilor (si barbatilor) care au inceput sa constientizeze aceste riscuri crescand semnificativ. Genetica a tinut pasul cu dorinta crescuta a pacientilor de a ramane de partea pozitiva a statisticilor, astfel incat acum avem la dispozitie un test cu alte 28 de mutatii, pe langa cele BRCA – 30 in total.

“Folosind o tehnologie inovativa, cunoscuta sub numele de „next generation sequencing” (NGS), testul Cancer Risk analizeaza 30 de gene a caror mutatie e o indicatie a dezvoltarii maladiilor canceroase. Este vorba, in primul rand, despre cunoscutele BRCA1 si BRCA2, apoi de gene mai putin cunoscute, dar cu risc potential la fel de crescut, precum APC, ATM, BAP1, BARD1, BMPR1A, BRIP1, CDH1, CDKN2ACDK4, CHEK2, EpCAM, GREM1, MLH1, MSH2, MSH6, MITF, MUTYH, NBN, PALB2, PMS2, POLD1, POLE, PTEN, RAD51C, RAD51D, SMAD4, STK11 si TP53”, explica dr. Militaru, specialista a Genetic Center.

Potrivit unui comunicat remis 9am, la fel ca testele BRCA, testul Cancer Risk - care include toate genele de mai sus - indica riscul pe care il avem sa mostenim mutatii care ne vor predispune la cancer. De san, ovare, uter, intestine, stomac, piele, pancreas sau prostata – adica acele tipuri cu un potential mai mare de a fi ereditare. Si, tot la fel ca in cazul BRCA, testul Cancer Risk stabileste care este riscul de a dezvolta una dintre aceste forme de cancer, pornind de la analiza celor 30 de gene despre care se stie ca sunt direct legate de incidenta tumorilor maligne. Testul nu este o forma de diagnostic, dar ofera ceva la fel de pretios: un semnal de alarma, o punere in garda.

“Putem spune ca este o metoda de preventie. Recomandam acest test - rapid, precis si non-invaziv (analizeaza o simpla proba de saliva) – persoanelor care au avut astfel de cazuri de cancer in familie si vor sa stie daca au si ele mutatia pentru un anumit tip de afectiune. Astfel, daca rezultatele testului sunt pozitive, ele permit conceperea unui plan de screening (monitorizare) si detectie precoce, crescand astfel considerabil sansele de supravietuire“, adauga experta Genetic Center.

Asadar, testul Cancer Risk nu da un verdict de cancer si nici nu poate prevesti daca veti face cu certitudine boala la un moment dat al vietii. Testul vorbeste despre riscuri, despre predispozitia genetica si, pe baza lui, medicii va pot face recomandari care sa va ajute sa va mentineti starea de sanatate.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.