Social 1 Iulie 2017 13:26
Expunerea la soare in orele amiezii poate reprezenta un risc chiar si pentru oamenii sanatosi intrucat caldura duce la deteriorarea metabolismului cerebral si, pe de alta parte, factorul termic in sine poate produce un edem cerebral care se manifesta prin dureri de cap, chiar si varsaturi si stare generala mult alterata. Un edem cerebral nu este un lucru sanatos si, chiar daca este reversibil la oamenii tineri si sanatosi, nu este cazul sa ajungi intr-o asemenea situatie, a declarat prof. dr. Dana Boering, medic specialist in recuperarea neurologica la Clinica St. Mauritius din Meerbusch, Germania.

Medicul Dana Boering, plecata din Romania din 1984, participa in perioada 30 iunie - 6 iulie, la Eforie Nord, la Congresul international de neurologie, care reuneste RoNeuro Brain Days si International School of Neurology.

"Cand vorbim de temperaturi extreme, pe de o parte, permeabilitatea barierei hematoencefalice creste la caldura si duce la deteriorarea metaboilismului cerebral si, pe de alta parte, factorul termic in sine produce, semn clasic al insolatiei, un edem cerebral care se manifesta prin dureri de cap si care daca nu esti atent ajunge pana la varsaturi si stare generala mult alterata", a spus Boering.

Ea a aratat ca un edem cerebral este reversibil la oamenii tineri si sanatosi, care au stat acasa la rece 24 de ore, s-au hidratat si le-a trecut, insolatia, dar oricum situatia este de evitat, scrie News.ro. "Dupa parerea mea, este mai bine sa petreci ziua sub o umbrela si sa mergi sa se racoresti in mare. Orele de dimineata, pana la 10.00 poti sa stai, razele infrarosii daunatoare sunt mult mai putine decat la pranz si efectele asupra creierului si sistemului vascular sunt mult mai putine”, a explicat neurologul.

Potrivit acesteia, nu este suficient ca pui o batista uda pe cap si sa spui ca te-ai racorit. "Batista uda se usuca in trei minute si sa zici ca te-ai protejat este prea mult. Treaba serioasa este sa stai la umbra. Adica sa stai sub umbrela si atunci poti ramane toata ziua, pe plaja daca nu ai alte suferinte. Durerea de cap este primul semn al insolatiei”, a precizat medicul.

In plus, Dana Boering a atras atentia celor care sufera de boli neurologice sau cardiace sa evite soarele chiar si daca stau sub umbrela. "Pentru cei care sufera de boli neurologice si cei cu suferinta cardiaca cel mai intelept este sa nu iasa din casa sa se fereasca de soare in intervalul 10.30 - 17.30. Clar sa nu iasa din casa. Pacientii cu accident vascular cerebral (AVC) sa aiba grija ca pot fi afectate si vasele coronariene si, daca au o ameteala, o stare de rau, sa solicite ajutorul medical. Numarul de accidente vasculare este mai mare in aceasta perioada. Este recomandat sa se hidrateze si sa bea cel putin doi litri de apa pe zi, iar cei cu suferinta cardiaca sa masoare si tensiunea arteriala", a mai spus medicul neurolog.

Citeste si:
Ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă postești timp de 3 zile
Ce se poate întâmpla cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.