Social 30 Iunie 2017 16:05 de Clara Vacaru
Peste 200 de milioane de femei care nu doresc sa ramana insarcinate nu utilizeaza metode contraceptive sau se bazeaza pe tehnici riscante pentru a evita o sarcina, de multe ori ca urmare a lipsei de acces, de bani sau de informatii in tarile sarace, potrivit unui raport publicat joi, citat de Fundatia Thomson Reuters.

In cazul in care femeile ar dispune de contraceptive sigure, s-ar inregistra o scadere considerabila a numarului de sarcini nedorite, de la circa 89 de milioane pe an la 22 de milioane, se arata in raportul realizat de Institutul Guttmacher, potrivit AGERPRES.

Multe femei din Africa, Asia si America Latina nu dispun de resurse necesare si de acces la contraceptive moderne, conform grupului de cercetare cu sediul in Statele Unite.

In plus, atunci cand raman gravide, milioane de femei nu beneficiaza de ingrijirile medicale necesare, se mai arata in raport.

Iata cateva date despre contraceptie si sanatate maternala in regiunile cele mai sarace ale lumii:

- 214 milioane de femei care doresc sa evite o sarcina nu utilizeaza metode contraceptive moderne, precum prezervative, pastile si implanturi. Dintre acestea 155 milioane nu utilizeaza nici o metoda de contraceptie, iar restul folosesc tehnici nesigure, precum retragerea.

- Aproape jumatate dintre sarcinile din tarile aflate in curs de dezvoltare sunt nesupravegheate, au loc prea devreme sau sunt nedorite.

- In Africa Subsahariana si Asia de Sud traiesc aproape 60% dintre femeile care doresc sa evite sa ramana gravide, insa nu au acces la metode contraceptive.

- La nivel mondial, 21,6 milioane de femei trec prin avorturi riscante, 9 din 10 dintre acestea avand loc in tarile aflate in curs de dezvoltare, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

- Multe femei nu utilizeaza metode contraceptive de teama efectelor secundare sau din cauza faptului ca nu sunt constiente ca pot ramane insarcinate chiar daca nu au activitate sexuala frecventa.

- Circa 35 de milioane de femei care vor aduce pe lume copii in 2017 nu vor naste intr-o unitate sanitara.

- In 2017, se estimeaza ca 300.000 de femei din tarile sarace vor muri din cauze asociate sarcinii, iar 2,7 milioane de copii isi vor pierde viata in prima luna de viata, mai arata raportul mentionat.

Citeste si:
De ce este necesar să știi engleza dacă vrei să studiezi în...
De ce este necesar să știi...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.