Social 30 Iunie 2017 15:49
UNICEF a dezvoltat trei filme scurte de tip docu-drama cu scopul de a atrage atentia, de a preveni si lupta impotriva discriminarii. Cele trei filme se bazeaza pe cazuri reale, solutionate de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Ele au fost prezentate in premiera in cadrul TIFF si vor fi difuzate in emisiuni TV, evenimente publice, dezbateri, in cadrul unor cursuri universitare si sesiuni de formare pe tema discriminarii.

“Cele trei filme ne ajuta sa constientizam ca oricine poate discrimina si ca oricine poate fi discriminat, iar copiii sunt cei mai afectati. Este foarte important ca profesionistii care interactioneaza cu copiii – cadre didactice, doctori, lucratori sociali –, dar si publicul larg sa cunoasca efectele discriminarii si modul in care pot lupta impotriva ei”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Aceasta initiativa este parte a proiectul pilot Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii – Servicii Comunitare pentru Copii, finantat prin Norway Grants si din resurse UNICEF. Modelul este implementat de UNICEF in Romania impreuna cu Guvernul Romaniei si parteneri. Acest proiect pilot testat in 45 de comunitati din judetul Bacau include mai multe componente: Pachetul Minim de Servicii, Pachetul Educatie Incluziva de Calitate si campanii de informare, constientizare si educare pentru copii si parinti deopotriva.

Potrivit unui comunicat remis 9am, o componenta importanta a modelului este legata de promovarea incluziunii sociale si prevenirea discriminarii. Un pas esential in aceasta directie este dezvoltarea capacitatii profesionistilor de la nivel local (asistent social, asistent medical comunitar, consilier scolar, mediator sanitar si scolar) de a intelege consecintele, recunoaste si preveni orice forma de discriminare.

Pentru a asigura accesul neingradit al copiilor la servicii de sanatate, educatie si protectie, UNICEF a format 180 de profesionisti de la nivel judetean si local. De asemenea, a dezvoltat un ghid de lucru ce ofera informatii despre formele de discriminare si cum pot fi adresate si prevenite de catre lucratorii comunitari. Cele trei filme vin ca o completare a acestui ghid si demonstreaza, prin natura cazurilor selectate, ca oricine poate fi discriminat si poate discrimina la randul sau, chiar daca este condus de cele mai bune intentii, si ca primele victime ale discriminarii sunt copiii. Acest pachet de training va fi disponibil la nivel national pentru toti profesionistii.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Incepand cu 2017, proiectul pilot Servicii Comunitare pentru Copii continua cu finantare de la Fundatia Botnar si din fonduri proprii UNICEF.

Cele trei filme scurte de tip docu-drama

Scoala. O scoala din Romania primeste 47 de cereri de inscriere la clasa I. Directoarea infiinteaza o clasa separata pentru romi si o aloca unei invatatoare tinere, apoi transforma o magazie in sala de clasa. Parintii fac plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Spitalul. Lista de asteptare la medicul ginecolog e lunga. Unele paciente sunt amanate in favoarea altora. O femeie de etnie roma, insarcinata, este ignorata zile la rand si examinata dupa mari insistente. Femeia face plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Gradinita. O fetita de etnie roma cu o dizabilitate minora e data afara de la gradinita. Directoarea spune ca nu s-a integrat desi fetita are prieteni si face progrese. Bunica face plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Citeste si:
Actorul Orlando Bloom a mers în Moldova pentru a sprijini copiii...
Actorul Orlando Bloom a mers...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.