Social 29 Iunie 2017 15:10
Cu prilejul comemorarii a 76 de ani de la Pogromul din Iasi, presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, prezentat de catre consilierul prezidential Andrei Muraru in cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iasi.

"Se implinesc aproape opt decenii de la Pogromul din Iasi, dar comemorarea momentului isi amplifica, gradual, tragismul. Simtim cu atat mai mult incarcatura dramatica a evenimentelor de acum 76 de ani, cu cat numarul martorilor descreste de la un an la altul. Uitarea tinde sa corupa istoria, sa o deformeze. Daca martorii dispar, atunci unul dintre cei mai importanti stalpi ai memoriei este valorificarea locurilor. (...)

Dincolo de masurile care s-au luat deja la nivel national, cred ca este de o importanta esentiala continuarea demersurilor in vederea prezervarii memoriei victimelor si la nivel local. Fiind un loc simbolic, fosta Chestura a Politiei din Iasi trebuie sa fie reabilitata si valorificata ca loc al memoriei. Cum sa le insuflam tinerilor respectul pentru adevar si responsabilitate civica daca nu prin punerea in valoare a monumentelor cu incarcatura istorica? De aceea, incurajez autoritatile locale sa se ralieze la progresele din ultimii ani ale Romaniei si sa continue demersurile necesare pentru realizarea, la Iasi, a unui adevarat loc simbolic, care sa reflecte tragismul evenimentelor din iunie 1941. De asemenea, sper ca Pogromul de la Iasi sa primeasca locul cuvenit in viitorul Muzeu al Istoriei Evreilor si Holocaustului din Romania, ce urmeaza sa fie amenajat la Bucuresti", se arata in mesaj.

"Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnic in inimile noastre!", a conchis seful statului, potrivit hotnews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.