Locuitorii din cinci blocuri turn din nordul Londrei au fost evacuati de urgenta, in noaptea de vineri spre sambata, la instructiunile autoritatilor, la noua zile dupa dramaticul incendiu de la Grenfell Tower, relateaza AFP.

Cu putin inainte de miezul noptii, municipalitatea din Camden a anuntat ca in total 800 de apartamente, repartizate in cinci turnuri aveau sa fie ”evacuate imediat” pentru a permite efectuarea unor ”lucrari urgente” in domeniul securitatii incendiilor.

Evacuarea ”a avut loc imediat. Nu putem sa fim siguri ca oamenii sunt in securitate”, a subliniat Georgia Gould, o reprezentanta a municipalitatii.

”Incendiul de la Grenfell Tower a schimbat totul si nu ne putem permite sa ne asumam riscuri. Ceea ce ne intereseaza este sa punem oamenii in securitate, in timp ce procedam la lucrari urgente”, a declarat o reprezentanta a municipalitatii.

Locuitorii au iesit din blocuri incarcati de bagaje

Locuitorii evacuati vor fi autorizati sa revina sambata sa-si ia mai multe lucruri personale din apartamente, sub supravegherea pompierilor.

Aceasta evacuare are loc in urma unei serii de teste cu privire la securitatea la incendii, efectuate la solicitarea municipalitatii locale, considerate nesatisfacatoare in privinta invelisului extern, instalat de acelasi prestatar ca la Grenfell Tower.

Lucrarile ar urma sa dureze ”de la doua la patru saptamani”, in care locuitorii vor fi cazati provizoriu altundeva.

Ministerul Comunitatilor a reactionat intr-un comunicat, amintind ca ”securitatea rezidentilor este de o importanta capitala”. El considera ca autoritatile procedeaza ”legitim” la aceste evacuari, in urma unor noi consemne de securitate stabilite cu o zi inainte.

In Parlament, premierul Theresa May a declarat joi ca ”Guvernul a dispus examinarea invelitorilor tuturor imobilelor” de locuinte sociale de catre puterile publice in tara.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Potrivit serviciilor sale, 600 de imobile din Anglia ar avea o invelitoare asemanatoare celei a Grenfell Tower. Aceasta invelitoare, care contine polietilena incorporata intre doua straturi de aluminiu a fost pusa in discutie drept cauza in propagarea rapida a flacarilor in turn, pana la varf.

Fiona McCormack, o reprezentanta a Politiei Stiintifice din Londra, a anuntat vineri ca incendiul a pornit de la un frigider defect.

POSIBILE PROCEDURI JUDICIARE

Ministrul Intreprinderilor Greg Clark a subliniat ca aparatul incriminat - modelul FF175BP - era supus unor teste aprofundate cu scopul de a se determina de ce a luat foc. El a indemnat Whirlpool sa inlocuiasca ”fara intarziere” toate aparatele de acest tip in cazul in care se dovedeste ca prezinta un pericol.

Intr-un comunicat, grupul, cu sediul in Statele Unite, a anuntat ca a facut din aceasta problema o cestiune prioritara si i-a indemnat pe toti proprietarii modelelor FF175BP si FF175BG sa contacteze serviciile sale.

Citeste si:
Smart buildings and smart cities. Soluții moderne pentru clădiri
Smart buildings and smart...

Fiona McCormack a subliniat ca politia urmeaza sa ”examineze construirea cladirii, renovarea ei” si modul in care a fost instalata invelitoarea fatadei. Proceduri judiciare pentru ”omucidere” nu sunt de exclus, a subliniat ea.

Ea a adaugat ca numarul victimelor incendiului ar putea sa creasca. Pentru moment, doar noua dintre ele - sase barbati si trei femei - au fost identificate oficial.

Noua raniti primesc in continuare ingrijiri la spital, dintre care trei se afla in stare critica.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.