Exercitiul militar Noble Jump 2017 s-a incheiat miercuri, cu un exercitiu, care a reprezentat o provocare din punct de vedere logistic si de dislocare a trupelor, intr-un timp foarte scurt.

Peste 2.000 de trupe straine au venit din SUA, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania si Albania si s-au alaturat celor 2.000 de militari romani si celor din cadrul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est si Unitatilor de Integrare a Fortelor NATO (NATO Force Integration Units - NFIUs) din Romania si Bulgaria. Acestia au adus cu ei peste 500 de mijloace tehnice, printre care s-au numarat tancurile, masinile blindate de lupta, masinile logistice, camioanele, transportoarele sau statiile radar mobile, obuzierele si elicopterele, avioanele si elicopterele de transport.

Dupa ce si-au indeplinit misiunea de raspuns rapid, trupele NATO au participat la un exercitiu militar, unde s-a folosit munitie reala. Scenariul exercitiului final al programului NOBLE JUMP 2017 este unul fictiv si pleaca de la ipoteza in care o armata straina si ostila ataca Romania si isi stabileste pozitii avansate dincolo de granitele nationale. NATO raspunde printr-o mobilizare imediata a fortelor sale rapide, iar trupele tarilor participante se coordoneaza sa se apere, sa contraatace, sa respinga si sa nimiceasca inamicul, informeaza hotnews.ro.