Social 14 Iunie 2017 15:43
Criticii de film de la The New York Times, Manohla Dargis si A.O. Scott au inclus comedia neagra "Moartea domnului Lazarescu", a regizorului roman Cristi Puiu, in top 5 al celor mai bune filme ale secolului XXI. 

Filmul romanesc ocupa locul 5 in lista celor 25 de productii de top ale acestui secol.

"Moartea domnului Lazarescu" descrie povestea unui pensionar (interpretat de Ion Fiscuteanu), care este rapus de o boala, ce il transfera de la un spital la altul. Productia atrage atentia criticilor de film, mai ales prin fidelitatea cu care reda realitatea zilelor in care traim, dar si prin obstacolele absurde cu care se confrunta personajul principal. Filmul a primit premiul "Un Certain Regard", la festivalul de Film de la Cannes.

A. O. Scott observa cum titlul filmului ofera un spoiler. Actiunea se desfasoara pe parcursul a doua ora si jumatate, timp in care, personajul principal este plimbat de la un spital la altul si, in final, paraseste aceasta lume.

"Filmul domnului Puiu a fost un semn precoce al infloririi cinematografiei romanesti care va aduce recunoastere internationala unor tineri cineasti precum Cristian Mungiu ("4 luni, 3 saptamani si 2 zile") si Corneliu Porumboiu ("Politist, adjectiv"). La fel ca si colegii sai (candva rivali), Puiu foloseste cadre lungi si miscari minime ale camerei pentru a crea un sentiment de realitate traita care te absoarbe aproape pana in punctul de claustrofobie. El repereaza fara mila absurditatile meschine si marile nedreptati care definesc viata in Romania la mai mult de un deceniu dupa caderea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu", a declarat A.O. Scott, potrivit digi24.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.