Social 7 Iunie 2017 17:35 de Clara Vacaru
Platforma civica "Respect", care are ca scop oprirea modificarii Constitutiei "intr-un mod care restrange drepturile si libertatile fundamentale", prin redefinirea familiei, a fost lansata miercuri.

Un numar de 100 de organizatii neguvernamentale, miscari civice si cetateni s-au constituit din proprie initiativa intr-o platforma civica intitulata "RESPECT. Platforma pentru Drepturi si Libertati", pentru a opri modificarea Constitutiei intr-un mod care restrange drepturile si libertatile fundamentale, prin redefinirea familiei.

Cristian Parvulescu, presedintele de onoare al Asociatiei Pro Democratia, a spus, intr-o conferinta de presa, ca platforma este formata la acest moment din 100 de organizatii si este un proces continuu de aderare, fiind vorba atat de ONG-uri, cat si de personalitati publice si cetateni obisnuiti.

Platforma a inceput sa se coaguleze in luna mai 2017, prin redactarea manifestului care ii prezinta viziunea pornind de la principiul: "Toti suntem cetateni egali: RESPECT pentru toti! Drepturile omului si libertatile fundamentale nu se voteaza".

Semnatarii manifestului fac apel catre miscarile civice, organizatiile si cetatenii romani sa ia atitudine si sa se mobilizeze in jurul acestui principiu esential pentru o democratie si sa arate "solidarizare civica pentru a sustine valorile democratice, universalitatea drepturilor omului si destinul european al Romaniei in fata atacului urii, al discriminarii si al agresivitatii".

Platforma RESPECT solicita clasei politice si institutiilor competente sa opreasca organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, pentru a preveni riscul alunecarii nedemocratice si al divizarii societatii romanesti. Acest risc provine din restrangerea definitiei familiei prin Constitutie - cu incalcarea drepturilor si a libertatilor cetatenesti - si din promovarea unei agende nedemocratice de catre initiatorii amendarii actului fundamental.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

"Prima provocare si cea mai importanta este de a ne uni si de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Presedintia si institutiile tarii sa opreasca acest referendum care reprezinta o noua mineriada la adresa democratiei romanesti. Politicieni, opriti distrugerea democratiei romanesti si aratati-ne respect: Constitutia este pentru toti!", arata manifestul.

Platforma RESPECT exprima sustinerea pentru familie si precizeaza ca "cele mai mari amenintari la adresa acesteia sunt: saracia si coruptia; distrugerea statului de drept; inegalitatile; lipsa de unitate, solidaritate, respect si incredere reciproca; violenta in familie; accesul limitat la locuire si servicii medicale adecvate; mortalitatea materna si infantila ridicata; absenta accesului egal la educatie de calitate, inclusiv insuficienta creselor si a gradinitelor; lipsa locurilor de munca".

Citeste si:
Episcopul Husilor: Klaus Werner Iohannis a devenit nihilist cu acte...
Episcopul Husilor: Klaus...

Semnatarii isi afirma sprijinul pentru «libertatea religioasa si de constiinta» si isi exprima convingerea ca «acestea se pot manifesta pe deplin doar daca sunt respectate intru totul drepturile omului».

Membrii si sustinatorii RESPECT. Platforma pentru Drepturi si Libertati isi propun sa actioneze impreuna, dincolo de oprirea referendumului pentru modificarea Constitutiei, pentru a sprijini:

  • egalitatea in drepturi si libertati intre toti cetatenii, fara discriminare;
  • respectul pentru libertatea si demnitatea umane;
  • dreptul fiecarei persoane la viata privata si de familie;
  • solidaritatea intre toti cetatenii, valoare fundamentala a societatii noastre;
  • dreptul femeilor de a decide liber asupra propriului corp si de a se implini prin educatie, profesie si prin propriile alegeri legate de viata de familie;
  • accesul femeilor si al barbatilor la drepturi sexuale si reproductive,
  • dreptul copiilor si tinerilor de a beneficia de o educatie umanist-rationala, accesibila tuturor;
  • dreptul la sanatate al copiilor si tinerilor;
  • apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana, cu toate drepturile si indatoririle ce decurg din aceasta si cu asumarea valorilor ce stau la baza UE.

La baza Platformei se afla un Grup de Initiativa format din organizatiile Asociatia Pro Democratia, APADOR-CH, Asociatia ActiveWatch, Asociatia ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publica, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Initiativa Romania, Platforma Demos, precum si Oana Marinescu, in calitate de cetatean. Pana pe data de 6 iunie, la ora 22.00, au aderat la platforma 87 de organizatii, grupuri civice si cetateni, ca membri si sustinatori ai platformei, pe langa Grupul de Initiativa. Asociatia Pro Democratia asigura secretariatul Platformei, iar FDSC centralizeaza strangerea semnaturilor.
Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Platforma RESPECT nu are personalitate juridica si nu reprezinta pozitiile sau agendele individuale ale membrilor sai, ci doar obiectivul pentru care a fost creata, asa cum este formulat in documentul de viziune.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.