Social 3 Iunie 2017 14:55
Potrivit unor noi estimari UNICEF, la nivel mondial, cel putin 2,7 milioane de copii traiesc in institutii rezidentiale. Este foarte probabil ca aceste cifre, publicate in studiul Abuzul si neglijarea copiilor, sa reprezinte doar varful aisbergului, in majoritatea tarilor analizate regasindu-se lacune mari in materie de colectare a datelor si evidente corecte.

Noua estimare UNICEF are la baza date din 140 de tari. S-a constatat ca Europa Centrala si de Est este regiunea cu cea mai ridicata rata din lume la acest capitol, inregistrand 666 copii/100.000 care traiesc in institutii rezidentiale, de 5 ori mai mult decat media globala de 120 copii/100.000. Tarile industrializate si regiunea Asia de Est si Pacific figureaza cu a doua (192 copii/100.000), respectiv a treia rata cea mai ridicata (153 copii/100.000). Din anii 1990, Romania a reusit sa reduca numarul de copii aflati in institutii de tip rezidential de la aproximatv 100.000 la 20.000 in 2016. In tara noastra, rata copiilor care traiesc in institutii rezidentiale este de 578 copii /100.000.

Romania s-a angajat sa inchida peste 180 de institutii traditionale

Potrivit unui comunicat remis 9am, pana in 2020, Romania s-a angajat sa inchida peste 180 de institutii traditionale si, astfel, sa reintegreze o treime dintre copiii institutionalizati intr-un mediu familial. Impreuna cu Banca Mondiala, UNICEF sprijina Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie sa dezvolte un plan de actiune detaliat si sa mobilizeze finantare de la bugetul de stat si din fonduri europene.

“Aceasta initiativa cruciala implica ca serviciile bazate pe comunitate sa fie dezvoltate si disponibile – fiecare sat si oras din Romania sa se asigure ca toti copiii care traiesc institutii si familiile lor sunt sprijiniti si monitorizati. Aceste servicii vor ajuta de asemenea la prevenirea separarii nenecesare a altor copii de familiile lor”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

UNICEF impreuna cu Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, autoritati judetene si locale testeaza modelul Pachetul Minim de Servicii in 45 de comunitati din judetul Bacau, cu o puternica componenta de preventie. Pachetul Minim de Servicii aduce impreuna, la nivelul comunitatii, serviciile din domeniul protectiei sociale, sanatatii si educatiei. Concret, Pachetul Minim de Servicii presupune ca in fiecare comunitate sa existe cel putin un asistent social, un asistent medical comunitar si un consilier scolar. Impreuna, acestia vin in sprijinul copiilor vulnerabili si al familiilor acestora, determinand nevoile lor si acordandu-le servicii in functie de acestea. Evaluarea intermediara a modelului a demonstrat ca 100% dintre copiii aflati in risc de separare de familie locuiesc in continuare alaturi de familiile lor.

“In ingrijirea de tip rezidential, cum ar fi institutiile sau orfelinatele, copiii care sunt deja vulnerabili ca urmare a separarii de familie sunt expusi unui risc crescut de violenta, abuz si consecinte care le afecteaza pe termen lung dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala”, a declarat Cornelius Williams, Director Protectia Copilului, UNICEF.

Studiul UNICEF evidentiaza faptul ca in multe tari lipseste inca un sistem functional care sa asigure o imagine corecta a numarului de copii aflati in serviciile de ingrijire alternativa. In multe tari, statisticile oficiale nu reflecta decat o mica parte din numarul real de copii ingrijiti in institutii de tip rezidential, si, adesea, copiii din centrele private nu sunt luati in calcul.

„Este esential ca guvernele sa tina o evidenta mult mai riguroasa si mai cuprinzatoare a tuturor structurilor de ingrijire in regim rezidential, si, de asemenea, sa monitorizeze permanent copii care traiesc in astfel de unitati, pentru a contribui la obtinerea unor statistici oficiale mult mai realiste”, a declarat Claudia Cappa, Specialist Statistici, UNICEF, si co-autor al studiului. „In acest fel, vom putea masura dimensiunea problemei si vom putea lucra cu guvernele pentru a interveni in consecinta”.

Citeste si:
Regista organizează pe 20 ianuarie 2022 Gala Regista, prima Gală...
Regista organizează pe 20...

Cercetarea arata ca printre principalii factori de risc care conduc la plasarea copiilor in institutii de tip rezidential se numara familia dezorganizata, problemele de sanatate, furnizarea slaba sau inegala de servicii sociale, dizabilitatile si saracia.

La nivel global, Guvernele sunt indemnate sa reduca numarul copiilor care traiesc in institutii de tip rezidential prin masuri de prevenire a separarii copiilor de familiile lor, acolo unde este posibil, si de identificare a unui mediu familial pentru copii, in contexte de ingrijire in familie, precum plasamentul la asistenti maternali. Este, de asemenea, necesara si o investitie mai puternica in programele de sprijin comunitar al familiei, afirma UNICEF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.